REKLAMI GEÇ

Özel Sağlık Hastanesi uzmanı Dr. Oflaz’dan insülin direnci uyarısı

Özel Sağlık Hastanesi uzmanı Dr. Oflaz’dan insülin direnci uyarısı

İnsülin direnci, yaşam kalitesini düzenleyen ince bir çizgidir. İnsülinin düzenli seviyede olması, kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokuların beslenmesi için hayati önem taşır. Düzensizlik ise yaşam kalitesini ciddi anlamda bozar, birçok sıkıntıyı da beraberinde getirir. Özel Denizli Sağlık Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz ile insülin direnci ve etkilerini konuştuk. İnsülinin organlar için önemini anlatan ve direnç değişiminin sonuçlarıyla ilgili bilgiler veren Dr. Zeynep Oflaz, hayati uyarılarda da bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2016 Çarşamba, 08:30

İnsülinin kas, yağ ve karaciğer gibi dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu anlatan Dr. Oflaz, “Kanda yüksek olan insülin kan şekerini hücrelere sokar, ancak hücrelerin alabileceğinden daha çok enerji vücuda girerse, insülin artık bu görevini yapamaz hale gelir. İnsülin hormonunun yeterince etkili olamamasına insülin direnci (rezistansı) adı verilir. İnsülin, dokularda insülin direnci varsa şekerin dokulara alınıp kullanılması ve yakılması zor olur. Bu durum daha çok insülin salınmasına yol açar. Pankreas daha çok insülin salarak şekerin dokular tarafından kullanılması için adeta “çift mesai” yapar. Aşırı salınan insülin açlık hissine, daha çok yeme ve atıştırmaya neden olarak bir kısır döngü oluşturur. Bu durum hem insülin rezervini azaltır, hem de kanda dolaşan aşırı insülin miktarı obezite, hipertansiyon, ateroskleroz gibi kronik hastalıkların oluşması için uygun bir ortam hazırlar” dedi.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDENLERİ
İnsülin direncinin iki nedeni olduğunu anlatan Dr. Oflaz, bunları kalıtsal (doğuştan) ve edinsel (sonradan gelişen) olarak sınıflandırdı. Dr. Oflaz, “Vücudunda diyabet genleri taşıyan ve bu genleri taşıyarak doğan insanlar, belli bir yaşa geldiklerinde bu genler aktive olduğu zaman insülin direnci ile tanışmaya ve buna reaksiyon olarak kan insülin seviyesinin yükselmesi ile kilo artışı, beslenme alışkanlıklarında değişiklik gibi bir takım şikayetler görülür.
Diğer yandan vücudunda insülin direncine sebep olabilecek genetik herhangi bir bozukluk olmamasına rağmen, hareketsizlik, beslenme alışkanlıklarındaki bozukluk, yağdan zengin beslenme, çok fazla kilo alma, çok fazla şekerli içecekler (kola, gazoz, meyve suları) gibi nedenler insülin direncine sebep olur” dedi.

İNSÜLİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ:
Dr. Zeynep Oflaz, insülin direncinin belirtilerini de ana başlıklar halinde sıraladı. İşte o belirtiler
“Yorgunluk, halsizlik, kilo alma, kilo verememe, doymama, sık acıkma, uyku basması, gün içinde açlık atakları olması, tatlı yeme isteği, terleme, tansiyonda yükselmelerin başlaması, performansta azalma, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık ve yemeklerden sonra uyuklama.”

İNSÜLİN DİRENCİNİN ÖNEMİ NEDİR?
İnsülin direncinin, Tip 2 Diyabetes Mellitus hastalığının temel mekanizması olduğunu anlatan Dr. Oflaz, “Yani insülin direnci olan kişide, şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı gelişme riski artar. Ayrıca adet düzensizliği, ağrılı adet görme, tüylenme artışı gibi bulgularla seyreden polikistik over sendromunun da temelinde insülin direnci vardır” dedi.

İNSÜLİN DİRENCİ TESBİTİ
İnsülin direncini, en az 8 saatlik açlıktan sonra sabah bakılan kan testi ile kolaylıkla tespit edilebildiğini dile getiren Dr. Oflaz, takip altına alınan kişilerin de belirli aralıklarla kontrollere çağrıldığını kaydetti.

İNSÜLİN DİRENCİNİN TETİKLEDİĞİ HASTALIKLAR
İnsülin direnci ve obezite ile kanser arasında ilişki saptanan çok sayıda çalışmanın bulunduğunu vurgulayan Dr. Oflaz, “Yemek borusu, kalın bağırsak, safra yolları, pankreas, meme, rahim, yumurtalık, prostat, böbrek, mesane, tiroid ve lenf kanseri riskini artırdığı yapılan birçok bilimsel çalışmada gözlemlenmiştir. Ayrıca insülin direnci, şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, lipid yükseklikleri, polikistik over hastalığı ve infertilite gibi birçok hastalık için suçludur. Alzheimer (bunama) ile insülin direnci arasında bağ olduğu da saptanmıştır” dedi.

İNSÜLİN DİRENCİ TEDAVİSİ
İnsülin direncinin tedavisinin her şeyden önce, sebep oluşturan faktörlerin ortaya konması ve tanınmasını gerektirdiğini anlatan Dr. Oflaz, “Yaşam tarzı değişikliği ve düzenli egzersiz ile harcanan kalori artırılıp, vücut yağ oranı azaltılmalı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Sadece egzersiz ve sağlıklı besleme ile %60 düzeylerinde insülin direnci düzeltilebilir. Gereken hastalarda insülin direncini kıran ilaçlarla bu faktörlere destek olunabilir, ancak bilinmelidir ki sadece ilaçlar tek başına insülin direnci ile baş edemez” dedi.

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: BAHÇELİEVLER MAHALLESİ 3007 SK NO:23 DENİZLİ
TEL: 264 44 11 – 444 63 14
www.saglikhastanesi.com.tr
info@saglikhastanesi.com.tr
facebook / Denizli Özel Sağlık Hastanesi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı