REKLAMI GEÇ

Özel Sağlık Hastanesi uzmanı Parkinson hastalığını anlattı

Özel Sağlık Hastanesi uzmanı Parkinson hastalığını anlattı

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de Parkinson hastalığı. Yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bu rahatsızlıkla ilgili Denizli Özel Sağlık Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Başak Tanrıkulu Urhan ile görüştük. Dr. Urhan, Parkinson’un nasıl bir hastalık olduğunu anlattı, teşhisi ve tedavisine ilişkin önemli bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ağustos 2016 Pazartesi, 11:48

Denizlihaber.com: Parkinson Hastalığı nasıl bir hastalıktır, kimlerde ve ne sıklıkta görülür?

Uz. Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: Parkinson hastalığı hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik, titreme, postür bozukluğu ile karakterize ilerleyici bir hastalıktır. Ayrıca mimiklerde azalma, konuşma bozukluğu, yürüme zorluğu gibi semptomlarda eşlik eder. Parkinson hastalığı Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır. Yaşam boyu görülme sıklığı %1-2 dir. Genellikle 60-80 yaşlar arasında başlar. Parkinson hastalığında ilk belirtiler bir elde titreme, elin ince hareketlerinin beceriksizleşmesi, yürümenin yavaşlaması, vücudun öne doğru eğilmesi şeklindedir. Belirtiler sinsi başlayıp yavaş ilerler. Zamanla kaslarda sertlik başlar, gövde hareketi, yürüyüş sırasında kol salınımı azalır ve kaybolur, yüz ifadesi kaybolur ve hareketi başlatmak daha zor hale gelir, giderek hastanın hareketliliği azalır.

Parkinson hastalığının diğer bir semptomu olan donma ani ve geçici olarak (10 sn den kısa) hareket edememe şeklindedir ve daha çok yürüme sırasında bacakları etkiler. Bu durum hastada heyecan yaratarak düşmelere neden olur. Parkinson hastalığında ilerleyici şekilde görülen yürüyüş bozukluğu hastanın fonksiyonel bağımsızlığını kısıtlar.

Denizlihaber.com: Parkinson hastalığı tanısı nasıl konur, tedavisi var mıdır?
Uz. Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: Parkinson hastalığı tanısı hastanın semptomları, muayene bulguları ve ilaç yanıtına bakılarak konulmaktadır. Tanı ve takip için çeşitli skalalar geliştirilmiştir. Bu skalalara hastanın takipleri yapılır, tedavisi düzenlenir.

Parkinson hastalığının tedavisinde hastalığa neden olan dopamin eksikliğine yönelik olarak çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç dozları hastanın klink durumuna, günlük yaşam aktivitelerine ve hastalığa özgü skalalara bakılarak ayarlanır. Ayrıca uygun hastalarda çeşitli cerrahi tedavilerde uygulanabilmektedir. Hastalara ilaç tedavisinin beraberinde mevcut durumunu daha iyi hale getirmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için mutlaka rehabilitasyon programına başlamaları önerilmektedir.

Denizlihaber.com: Parkinson Hastalığında rehabilitasyonun yeri nedir, rehabilitasyon programı nasıl etki eder?
Uz. Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: Hastalık düzeyi ve klinik bulguları hastadan hastaya farklı olması nedeni ile rehabilitasyon hedefleri kişisel olarak belirlenmelidir. Genel olarak rehabilitasyon hedefleri hastaların fiziksel aktivitelerinin arttırılması, egzersiz alışkanlığı kazandırılması ve bu aktivite düzeyinde düşmelerin önlenmesidir. Böylelikle hareketlerini yeniden yapabilme, bağımsız yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitesini yükseltmek amaçlanır. Rehabilitasyon sırasında hastaya nasıl daha kolay hareket edebileceği ve postürünü koruyabileceği öğretilir. Egzersiz programı her hastanın durumuna ve toleransına göre özel olarak düzenlenir. Hastanın durumuna ve ihtiyaçlarına göre gevşeme egzersizleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri, aerobik egzersizler, solunum egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyon egzersizleri ve iş uğraşı egzersizleri uygulanır.
Gevşeme egzersizi ile kas sertliklerinde azalma sağlanırken rehabilitasyon programında daha kolay ilerleme sağlanabilir. Hasta zamanla kendi kaslarını gevşetmeyi öğrenir.

Düşük yoğunlukta uygulanan aerobik egzersiz ve solunum egzersizleri ile hastaların yürüme performansı ve yürüme mesafelerinde olumlu etkiler gözlenmektedir. Hastaların yürüme hızı, adım uzunluğu ve yürüme mesafesinde artış olmaktadır.

Güçlendirme egzersizleri ile kasların geliştiği, güçlendiği ve kas ağrılarında azalma olduğu görülmektedir. Ayrıca hastaların yürümesi gelişmekte, düşmeleri azalmakta ve böylelikle- kendine güveni artmaktadır.
Parkinson hastalığında uygulanan egzersizler hastalığın en çok görülen ve kısıtlayıcı semptomları olan postür bozukluğu, denge kaybı ve hareketsizliği olumlu etkilemektedir. Kişiye özel uygulanan rehabilitasyon programı ile hastanın yaşantısını mümkün olduğunca bağımsız ve emniyetli sürdürebilmesi sağlanmaktadır.

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: BAHÇELİEVLER MAHALLESİ 3007 SK NO:23 DENİZLİ
TEL: 264 44 11 – 444 63 14
www.saglikhastanesi.com.tr
info@saglikhastanesi.com.tr
facebook / Denizli Özel Sağlık Hastanesi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı