REKLAMI GEÇ

Özel Sağlık Hastanesi Uzmanından Serebral Palsi uyarısı

Özel Sağlık Hastanesi Uzmanından Serebral Palsi uyarısı

Denizli Özel Sağlık Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Başak Tanrıkulu Urhan ile çocuklarda en sık rehabilitasyona ihtiyaç duyulan hastalık olan Serebral Palsi (Doğumsal beyin felci) üzerine konuştu. Dr. Urhan, Serebral Palsi hastalığının ortaya çıkış nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2016 Pazartesi, 09:22

denizli-ozel-saglik-hastanesi-cocuk-rehabilitasyon-1İşte aileleri dikkatle okuması gereken çok özel açıklamalar:

Denizlihaber.com: Serebral Palsi kimlerde görülür, nasıl ortaya çıkar?
Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: “Çocukluk çağında erişkinlerde olduğu kadar olmasa da rehabilitasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Çocuklarda en sık rehabilitasyona ihtiyaç duyulan ve bilinen hastalık Serebral Palsi, doğumsal beyin felcidir. Bunun dışında omurilik yaralanmaları, brakiyal pleksus yaralanmaları, tortikollis de rehabilitasyona ihtiyaç duyulan diğer yaygın çocuk hastalıklarıdır.

Serebral Palsi, gelişmekte olan fetüs veya bebek beyninde oluşan ilerleyici olmayan bir hasara bağlı olarak gelişen hareket kısıtlılığına, postür ve gelişim bozukluğuna neden olan kalıcı bir bozukluktur. Hareket bozukluklarına çoğunlukla duyusal ve algısal bozukluklar, ayrıca iletişim ve davranış problemleri eşlik eder. Serebral Palsiye neden olan beyin hasarı doğum öncesi, doğum sırası ve ilk 3 yılda gelişebilir. Nadiren beyin gelişiminin devam ettiği 8 yaşa kadar da oluşan hasarlar Serebral Palsiye sebep olabilmektedir.”

Denizlihaber.com: Serebral Palsi risk faktörleri nelerdir?
Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: “Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı en yaygın risk faktörüdür. Bunun dışında anne de görülen tiroid fonksiyon bozukluğu, diyabet, enfeksiyonlar, ilaç kullanımı, travma ve gebelikle ilgili problemler doğum öncesi Serebral Palsi nedenleridir. Uzamış veya zor doğum, bebeğin gelişim anomalileri, doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması, bebeklik çağı beyin enfeksiyonları ve nöbetler de Serebral Palsi’ye yol açan diğer etkenlerdir.”

Denizlihaber.com: Serebral Palsi tanısı nasıl konulur?
Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: “Serebral Palsi tanısı genellikle 1 yaşından sonra konulur. Aileler çocukta beklenen motor gelişimin gecikmesi, kaslarda gevşeklik, vücudunun bir tarafını kullanmama, bazı kaslarda sertlik, istemsiz kas kasılmaları, baş tutma, oturma, emekleme aktivitelerinde gecikme, yürüyememe şikayetleri ile başvururlar. Tanı çocuk doktorları ve çocuk nöroloji doktorları tarafından risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve bir takım incelemeler sonucunda konulur.”

Denizlihaber.com: Serebral Palsi’de eşlik eden problemler nelerdir?
Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: “Serebral Palsi’de hareket ve postür bozukluluğunun yanında her çocukta farklı şekillerde ve şiddette olmak üzere epilepsi, zeka bozuklukları, öğrenme bozukluğu, iletişim ve davranış problemleri, görme bozuklukları, işitme problemleri, salya akıtma, yutma zorluğu, beslenme ve büyüme zorluğu, reflü, kabızlık gibi problemler eşlik edebilir. Her bir problem kendi içinde değerlendirilip tedavisi düzenlenmelidir. Serebral Palsi etkilenen beyin alanına göre farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Bazı çocuklarda tek taraflı tutum görülürken bazılarında her iki kol ve bacak etkilenimi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca istenmeyen hareketlerin ve kas kasılmalarının olduğu ya da denge probleminin olduğu durumlar ortaya çıkmaktadır.”

Denizlihaber.com: Serebral Palsi tedavisi ve rehabilitasyon süreci nasıl devam eder?
Dr. Başak Tanrıkulu Urhan: “Serebral Palsi rehabilitasyonunda amaç var olan hareket kapasitesi ile gerçekleştirebileceği en uygun fonksiyonu kazandırmak ve gelişebilecek kısıtlılıkları azaltmaktır. Beyin hasarının tedavisi amaçlanmamaktadır. Uygulanacak olan rehabilitasyon ile hareket gelişimini, hareket becerilerini, kendine bakım ve boş zaman aktivitelerinde bağımsızlığını arttırmak ve çocuğun klinik tablosunda zamanla gelişim sağlanmaktadır. Serebral palsi rehabilitasyonu fizyoterapi, iş uğraşı tedavisi, konuşma tedavisi, yardımcı cihazlar, hippoterapi (At yardımlı terapi) ve spor tedavilerini içerir.

Fizyoterapi bebeklik döneminde başlar ve erişkin oluncaya kadar devam eder. Amaç normal sinirsel ve hareket gelişimini sağlamaktır. Bebeklik döneminden başlamak üzere baş ve gövde kontrolü, postür ve denge sağlanması, kas gerginliklerinin tedavisi, zayıf kasların güçlendirilmesi, hareketi arttırma hedeflenmektedir.

İş uğraşı tedavisi ile amaç oyun ve çeşitli aktiviteler yolu ile çocuğun el ve üst ekstremite fonksiyonlarını geliştirmektir. Tedavi çocuğun oyuncakları ile oynayabileceği dönemde başlar. Çocuğa kendine bakım aktiviteleri (giyinme, diş fırçalama, yemek yeme…) öğretilir. Kendi bağımsız yapamasa da aktivitelere katılımı cesaretlendirilir. Oyun aktiviteleri çocuğun tedaviye olan uyumunu arttırmaktadır.

Yardımcı cihaz ortezler ile eklemleri olması gereken pozisyonda tutmak, deformite gelişmesini engellemek ve fonksiyonu geliştirmek hedeflenmektedir. Bu amaçla her hastanın durumuna göre çok farklı ortez ve cihazlar kullanılmaktadır. Hastanın gelişimine ve büyümesine göre cihazlarda değişiklik yapılabilmektedir.

Hippoterapi (t yardımlı terapi) çocuklarda kavrama, denge, göz-el koordinasyonu, göz-vücut koordinasyonu, sosyal gelişim, psikolojik gelişim alanlarında katkı sağlayan at yardımı ile yapılan bir terapi şeklidir. Motor gelişimin yanı sıra çocuklarda duygusal gelişim açısından da faydaları gösterilmiştir. Çocuk ile at arasında bağ kurarak çocukların bu tedavi ile normalde yapamadığı aktiviteleri daha kolay bir şekilde yapabildiği görülmektedir. Bu sayede çocukların özgüveninde de artış olmaktadır.”

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: BAHÇELİEVLER MAH 3007 SK NO:23 DENİZLİ
TEL: 264 44 11 – 444 63 14
www.saglikhastanesi.com.tr
info@saglikhastanesi.com.tr
facebook / Denizli Özel Sağlık Hastanesi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı