REKLAMI GEÇ

PROSTAT KANSERİ YAŞI DÜŞÜYOR

PROSTAT KANSERİ YAŞI DÜŞÜYOR

Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Akın Avcı, prostat kanserinde yaş sınırının düştüğünü ve ailesinde bu hastalığı olanların risk grubunda yer aldığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mart 2015 Pazartesi, 12:48

Op.Dr.Akın Avcı, prostat kanserinin, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirterek, “Prostat kanseri aynı zamanda sinsi bir hastalık olarak da değerlendirilen prostat kanseri vakalarında son yıllardaki artış dikkat çekiyor. Artışın yanısıra, şimdiye kadar 60’lı yaşlardan sonrası için risk olarak değerlendirilen bu kanser türü, son yıllarda daha erken yaşlar için de bir risk haline geldi” dedi.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akın Avcı, prostat kanseri tanısında ve takibinde önemli bir test olarak değerlendirilen PSA’nın (Prostat Spesifik Antijen) kanser taramasında kullanımı arttıkça tespit edilen vaka sayısında da artış olduğunu vurguladı. Op. Dr. Avcı, bunun prostat kanserinin daha erken yaşlarda teşhisini ortaya çıkaran bir başka nokta olduğunu ifade etti.
2006 yılında dünyada 680 bin erkeğe prostat kanseri tanısı konulduğu hatırlatan Op. Dr.Avcı, yaklaşık 200 bin erkeğin de hastalık nedeniyle öldüğünü, 40 yaş üstü erkeklerin %9’ unda prostat iltihabı bulunduğunu, prostatın seksüel geçişli hastalıklarda prostat kanseri riskini arttırdığını kaydetti.

ŞU DURUMLARDA HEMEN BİR DOKTORA BAŞVURUN!
Prostat kanserinin genelde geç belirti verdiğine dikkat çeken Op.Dr. Avcı, İdrar akımında azalma, sık idrara gitme, idrarı boşaltamama hissi, idrar kaçırma,idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama ,idrar yaparken yanma, kasık ağrısı ve iktidarsızlık gibi belirtiler karşısında hemen bir uzmana başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

“ERKEN MÜDAHALE YENİDEN SAĞLIK DEMEKTİR”
Op. Dr.Akın Avcı, bazı hastaların, kendilerinde normalin dışında seyreden durumlara rağmen korkuyla doktora gitmediklerini hatırlatarak, bu durumun, prostat kanserinin tedavisinde önemli bir zaman ve tedavi yöntemi kaybı olduğunu, rutin kontrollerin yanı sıra, endişe edilen durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.
Avcı, prostat kanserinin tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını belirterek hastalık yaşının düşmesini de göz önünde bulundurarak, rutin kontrollerin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı