REKLAMI GEÇ

Rahat ve sağlıklı bayram için bunları yapın

Rahat ve sağlıklı bayram için bunları yapın

Bayram geldi, çoğunluğunu tatlıların oluşturduğu ikramlar hazırlandı. Ancak, 29 gün boyunca değişen beslenme alışkanlığından dolayı yoğun tüketimin sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalı. Peki, metabolizmanın sağlıklı bir şekilde düzene girmesi için nelere dikkat edilmeli? İşte Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş’in önerileri…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Temmuz 2015 Perşembe, 09:39

GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN
İster bayramda ister günlük yaşantıda kahvaltı en önemli öğün. Bayramda da güne mutlaka kahvaltı ile başlamak gerekir. Beyaz peynir, zeytin, salatalık, domates, bal gibi besinlerle yapılan kahvaltı hem mide asidini düzenler hem de kan şekeri dengesini oluşturarak gün içinde sunulan ikramlardan daha az yemenizi sağlar.

TATLILARI KARIŞTIRMAYIN
Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurma, tatlıların üzerine eklenerek de çıkıyor karşımıza. Ancak siz siz olun üzerine dondurma eklenen dondurmalı tatlılardan uzak durun. Unutmayın ki şeker alımı mide baskısını artırır. Ya dondurmayı ya da tatlıyı tercih edin. Tatlı tercihinizi unlu ve şerbetli tatlılardan değil sütlü tatlılardan yana kullanın.

AYNI GRUP BESİNLERİ BİRLEŞTİRMEYİN
Rahat bir mide için kalori dengesi oluşturmak şart. Fazladan alınan her kalori mide bağırsak sistemini zorlar. Sürekli yenen abur cuburlar, tatlı ve yağlı yiyecekler mide yanmalarını artırır. Bu nedenle ana ve ara öğünleri makul ölçülerde, abartıya kaçmadan tüketmek gerekir. Örneğin aynı gruptaki pilav, makarna, çorba, tatlı gibi yiyecekleri bir arada yememeli. Bunlardan sadece birini seçin ve onu tüketin.

İKRAM SOFRASINA DİKKAT
Kimini kibarlığınızdan kimisini hatırdan geri çevirmekte zorlanacaksınız şüphesiz. Sunulan ikram tabağından hiç almazsanız karşınızdakinin kırılabileceği düşüncesi de sizi huzursuz edecek. İkram sofrasına oturduğunuzda doğru tercihler yapın. Börek, şerbetli tatlı ve kızartma gibi yiyecekler fazla yağlı ve yüksek şekerden dolayı hem acıktırır hem de mide baskısını artırır ve midede yanmaya, ağrıya neden olur. Üstelik kilo artışı olarak da karşınıza çıkabilir.

DOYUMLUK DEĞİL TADIMLIK
Sunulan ikram tabağından “hiç almamak olmaz” diyebilirsiniz ama unutmayın sadece yarısını yemeyi başarabilirsiniz. Böyle olduğunda da hem kalori dengesini sağlamış olursunuz hem de midenizi yormazsınız.

GAZLI İÇECEĞİ, ÇAYI, KAHVEYİ SINIRLAYIN
Yemeğin ardından mideyi rahatlatmak için kimileri kolalı ve gazlı içeceklere başvurabilir. Ama yanlış yapılır. Aksine bu içecekler hem şişkinlik problemlerini artırır hem de şekerli olduğu için zarar verir. Aşırı içilen çay ve kahve de mide hassasiyetini artırır. Bu yüzden günde 2 fincan Türk kahvesi ve 5 çay bardağı çaydan fazlasını içmeyin. Özellikle filtre kahve tarzında içecekseniz taze süt, çayda ise limon ekleyebilirsiniz.

HAREKET EDİN
Bir güzel yediniz ama rahatsızlık hissetmeye de başladınız ister istemez. İşte, yemeklerden sonra siz siz olun hemen oturma ya da uzanma pozisyonuna geçmeyin. Hareket edin. Mide baskısını azaltmak ve rahatlatmak için yemek sonrası en azından 15 dakikalık yürüyüş son derece faydalı olur.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı