REKLAMI GEÇ

Tekden Hastanesi uzmanından tiroid nodülü uyarısı

Tekden Hastanesi uzmanından tiroid nodülü uyarısı

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan ile Tiroid nodüllerini konuştuk. Doç. Dr. Özkan, Tiroid nodüllerinin sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, nodüllerin tanısının kanser riski açısından önemli olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ağustos 2016 Pazartesi, 10:57

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan, tiroid nodülleri, belirtileri ve etkileri üzerine önemli açıklamalar yaptı. Özkan, her tiroid nodülünün kanser anlamına gelmediğini söyledi, ancak belirtilerin de ciddiye alınmasını istedi.

Denizlihaber.com:Tiroid nodülü nedir?
Doç. Dr. Namık Özkan: “Tiroid hücrelerinin anormal büyümesi ile kitle oluşturması tiroid nodülü olarak adlandırılmaktadır. Yaklaşık %90 kadarı iyi huylu olmakla birlikte bazıları kanser oluşumuna bağlı olabilir. Yapılan çalışmalarda herhangi bir nedenle yapılan ultrasonografide hastaların %50-70’inde tiroid nodülü saptandığı gösterilmiştir. Bu nedenle iyi-kötü huylu ayrımı yapmak, mevcut kanserinin erken tanısı ve tedavisi açısından önemlidir.

Nodül için tam bir yaş aralığı yok. Fakat toplumda oldukça sık. Ultrasonografide sıklığı %70-80 lere kadar çıkıyor. Fakat 20 yaş altı ve 40 yaş üstü malignite açısından iyi değerlendirilmeli.

Denizlihaber.com: Tiroid nodüllerinin belirtileri nelerdir?
Doç. Dr. Namık Özkan: Birçok tiroid nodülü belirti vermez. Nodüllerin çoğu rutin fizik muayene veya başka hastalıklar için yapılan ultrasonografi ve tomografi tetkiklerin sonucunda saptanmaktadır. Büyük nodüllerde hastalar kendileri de boyunda şişlik olarak fark edebilirler. Bazen aşırı hormon salgılayan nodüllerde sinirlilik, çarpıntı ve aşırı terlemem gibi belirtiler olabilir. Aşırı büyümüş nodüller çevre organlara bası yaparak yutma güçlüğü, ses kısıklığı gibi belirtilere neden olabilir.

Denizlihaber.com:Tiroid dokusunda nodül neden oluşur?
Doç. Dr. Namık Özkan: Nodül oluşum nedenleri tam olarak bilinmemektedir. İyot eksiliğine bağlı durumlarda oluşan hipotiroidi hastalığı nodül oluşumuna neden olabilir. Fakat günümüzde kullanılan tuzlarda iyot eklendiği için bu durum artık pek rastlanan bir durum değildir.

Denizlihaber.com: Nasıl tedavi ediliyor?
Doç. Dr. Namık Özkan: Eğer tiroid nodülünüz varsa durumunuzu bu bilgilerle birlikte bir kez daha gözden geçirmekte fayda olabilir. Özellikle çok büyük, çok sert, ağrılı ve hızla gelişen nodülleri ciddiye almanızda yarar vardır. Nodüle cerrahi bir girişim yapılması kararını bir tiroid cerrahisi uzmanı ile tiroid uzmanının birlikte vermeleri gerekir. Biyopsi de kuşkulu hücreler veya belirgin kötü huylu hücreler varsa cerrahi girişim şarttır. Tiroid nodüllerinde tiroid hormonu kullanma kararını da biz uzmanlar verebiliriz.

İLETİŞİM İÇİN:
444 555 6
Adres: Murat Dede Mahallesi Karcı Yolu Caddesi 29 Ekim Bulvarı No: 57 / DENİZLİ
Telefon: 0 (258) 241 33 30
www.tekdenhastaneleri.com
facebook.com/TekdenDenizliHastanesi
twitter.com/tekdendenizlih
instagram.com/tekdendenizlih

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı