REKLAMI GEÇ

TEKDEN HASTANESi’NDE LAPAROSKOPiK CERRAHİ

TEKDEN HASTANESi’NDE LAPAROSKOPiK CERRAHİ

Tıp teknolojisi her geçen gün ilerliyor. Artık ameliyatlar, neşter kullanılmadan yapılıyor. Bu yöntemin adı Laparoskopik Cerrahi… Peki bu teknoloji, her ameliyet için kullanılabiliyor mu? Herkes bu ameliyatı yapabilir mi? Bu ve daha birçok sorunun yanıtlarını Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burhan Kabay veriyor.

/ DENİZLİHABER / 18 Mart 2014 Salı, 09:55

Teknoloji alanında yaşanan başdöndürücü gelişmelere paralel olarak, tıp dünyasında da son yıllarda büyük yenilikler oldu. Cerrahi alanındaki bu gelişmelerin en önemlilerinden biri ‘altın standart’ olarak da adlandırılan Laparoskopik Cerrahi… Modern tıbbın getirdiği yeniliklerle kendisini donatan Tekden Hastanesi laparoskopik cerrahi yöntemini bir çok önemli ameliyatlarda uyguluyor.

ic-1Laparoskopik Cerrahiyi Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burhan Kabay ile konuştuk.

DENİZLİHABER: Laparoskopik cerrahi nedir?

PROF. DR. BURHAN KABAY: Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır. Halk arasında kapalı, kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak da bilinir.

DENİZLİHABER: Laparoskopik cerrahi hangi ameliyatlarda uygulanıyor?

PROF. DR. BURHAN KABAY: Laparoskopik cerrahi; safra kesesinin çıkarılması, kasık fıtığı, apandisit, reflü, mide fıtığı ameliyatları başta olmak üzere birçok genel cerrahi ameliyatında başarılı bir şekilde uygulanıyor.
Bunun yanı sıra ileri laparoskopi teknikleri sayesinde dalağın ya da böbrek üstü bezinin çıkarılması gereken durumlarda, kalın barsak kanserlerinde, gastrik by – pass operasyonunda da rahatlıkla uygulanabilmektedir.

DENİZLİHABER: Ne kadar sürede uygulanıyor?

PROF. DR. BURHAN KABAY: Laparoskopi, tanısal amaçlı yapılmış ise oldukça kısa bir sürede yaklaşık olarak 20-25 dakikada sonuçlanır. Fakat hastanın operasyon için hazırlanması, uyutulup, uyandırılması ortalama 30-35 dakikalık bir süreyi gerektirecektir. eğer tedavi edici bir işlem uygulanacak ise tedavinin şekline göre, saatlerce süren laparoskopiler de olabilir.

DENİZLİHABER: Laparoskopik cerrahinin avantajları nelerdir?

PROF. DR. BURHAN KABAY: Alanında son derecede tecrübeli hekim kadrosu ile gerçekleştirilen laparoskopik cerrahinin en önemli avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
-Estetik açıdan iz kalmıyor
-Başta kanama ve enfeksiyon olmak üzere daha az yan etkiye neden oluyor
-Doku hasarı az olduğu için kolay ve hızlı iyileşme görülüyor
-Ameliyat sonrası hastanın ağrısının daha az oluyor
-Hastane yatış süresi kısalıyor
-Hasta, iş ve sosyal hayatına daha kısa sürede kavuşuyor

DENİZLİHABER: Laparoskopik cerrahiyi kimler uygulayabilir?

PROF. DR. BURHAN KABAY: Laparoskopik yöntem kullanılan bir ameliyatı, bu konuda eğitim almış ve yeterli tecrübe kazanmış kişiler yapmalıdır. Eğer kişinin bu cerrahi yöntem hakkında eğitimi yoksa bu ameliyatı yapmamalıdır. Çünkü yaşanabilecek sorunlar çok ciddi boyutlarda olabilecektir.
Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz nokta da ekibimizin bilgi ve tecrübeye sahip isimler olduğudur.

ic-3

DENİZLİHABER: Laparoskopi sonrası normal hayat nasıl olur?

PROF. DR. BURHAN KABAY: Pek çok hastanın ilk aklına gelen Laparoskopi sonrası normal hayat nasıl olur? sorusudur.ic-2
Laparoskopik operasyonlar açık ameliyatlara oranla yarı yarıya daha hızlı bir iyileşme sağlamaktadır. Açık operasyon geçiren bir kişi en erken 6 günde ayağa kalkabilirken, laparoskopik operasyon geçiren bir kişi 3 günde ayağa kalkabilmektedir. Her operasyon sonrası olduğu gibi laparoskopik müdahale sonrasında da oluşabilecek bazı komplikasyonlar mevcuttur. Fakat açık ameliyatlara göre bu oran yine laparoskopide daha azdır. Laparoskopi sonrası normal hayat nasıl olur diye düşünüp tedirgin olan hastalar için ilk günlerde alınacak bir kaç önlemin dışında zorlayıcı bir yanı yoktur. Dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bizler hastalarımızı bilgilendiriyoruz. Bu uyarılar bu daha hızlı iyileşebilmek için önemlidir. Laparoskopik müdahaleden sonra hastalar istirahat safhasından sonra hızlı bir şekilde normal yaşamlarına dönebilme şansına sahiptirler.

DENİZLİHABER: Yaptığınız ameliyatlardan bahseder misiniz?

PROF. DR. BURHAN KABAY: Geçtiğimiz yaz aylarında tansiyon yüksekliği şikayeti ile hastanemize gelen genç bir hastamızda böbrek üstü bezinde adrenalin üreten kitle tespit ettik. Hastamızın böbrek üstü bezindeki 6 cm’lik kitleyi laparoskopik yöntemle aldık ve sağlığına kavuşturduk. Bu ameliyat dünya üzerinde çok az sayıda gerçekleştirildiği için çok önemlidir. Bunun gibi bir çok hastamızı yine laparoskopik yöntemle sağlığına kavuşturuyoruz.

Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı