REKLAMI GEÇ

Tekden ortopedi ve travmatoloji polikliniği güçlendi

Tekden ortopedi ve travmatoloji polikliniği güçlendi

Denizli Tekden Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği ekibi Op.Dr. Necip Özateş’in de katılımıyla güçlendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Temmuz 2014 Salı, 11:13

Ortopedi ve Travmatoloji, son yıllarda teknolojik ve bilimsel ilerlemeler ışığında belki de en hızlı ilerleyen, değişen hatta kapsamı genişleyen bir bilim dalı. Bu ihtiyaçtan dolayı Tekden Hastanesi de, Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği’ni hem teknik hem de uzman kadro anlamında güçlendiriyor.  Op.Dr. Necip Özateş, Tekden Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği’nde hasta kabulüne başladı.

Son yıllarda alt branşlara ayrılıp genişleyen Ortopedi ve Travmatolojinin alt branşlarından olan Spor Travmatolojisi hakkında Op.Dr. Necip Özateş’ten bilgi aldık.

DENİZLİHABER: Ortopedi ve Travmatoloji son yıllarda gelişme kaydederek alt dallara ayrıldı. Bu alt dallar nelerdir?

OP.DR. NECİP ÖZATEŞ: Bu alt dallar; spor travmatolojisi, diz cerrahisi ve artroskopik cerrahi, Artroplasti ic-3cerrahisi (eklem protezleri), Boy uzatma ve bacak eşitsizlikleri, Çocuk ortopedi ve travmatolojisi, El cerrahisi ve mikrocerrahi, Omuz ve dirsek cerrahisi, Ortopedik onkoloji, Ayak ve ayak bileği cerrahisi

DENİZLİHABER: Alt dallardan olan spor travmatolojisi nedir?

OP.DR. NECİP ÖZATEŞ: Spor büyük kitlelerce, sağlık ve vücudu zinde tutmak amacıyla yapılmaktadır. Bunun yanında biyolojik spor yaşının giderek ileri doğru kayması günlük yaşantımıza sporun daha çok katılmasında büyük etkendir. Ancak spor yaralanmaları da zaman zaman kaçınılmazdır. Sportif aktiviteler sırasında meydana gelen her türlü hasara spor yaralanmaları denilebilir. Spor yaralanmalarında, yaralanan vücut bölümlerinin, organın kısa zamanda tüm fonksiyonunun yeniden kazandırılması veya bozukluğun en aza indirilmesi gibi konularla uğraşan bilim dalına da spor travmatolojisi denir Tüm sportif yaralanmaların acil tanı ve tedavisi Spor Travmatolojisi Bölümü’nde yapılmaktadır.

DENİZLİHABER: Spor yaralanması nedir?

OP.DR. NECİP ÖZATEŞ: İster profesyonel anlamda isterse hobi olarak yapılsın; her türlü spor aktivitesi sırasında oluşan, vücudun tamamının veya bir bölgesinin normalden fazla bir kuvvetle karşılaşması sonucunda, dokuların dayanıklılık sınırını aşmasıyla meydana gelen yaralanmalara spor yaralanmaları denir.

ic-2

DENİZLİHABER: Spora başlamadan önce neler yapılmalı?

OP.DR. NECİP ÖZATEŞ: Vücut yapısı ve güç olarak yapılacak olan spora uygunluğun hekim tarafından saptanması, detaylı ilk sağlık muayenesinin yapılması gerekir. Spor aktivitesine belirli ısınma, gerilme ve güçlendirme egzersizlerinden sonra başlanmalıdır. Özellikle kuvvet antrenmanlarına belirli program kapsamında aşamalı olarak geçilmelidir. Esas olarak spora bilinçli, kontrollü ve bilimsel ölçülerde başlanmalıdır.

DENİZLİHABER: İlk müdahale nasıl yapılmalı?

OP.DR. NECİP ÖZATEŞ: Her türlü spor yaralanmasında öncelikli olarak aktiviteyi durdurmak gerekir. Yaralanmış kısmın kullanılması veya zorlanması sorunun daha fazla büyümesine yol açabilir. İlgili bölge kısa sürede hızla şişiyorsa ciddi hasar söz konusudur. Bu durumda yaralanan bölgenin korunmasına yönelik atelleme veya bandajlama yapılması gerekir. Takiben soğuk uygulamak, ilgili bölgeyi kalp hizasının üstüne kaldırmak kanamayı azaltacaktır. Atel ve/veya bandajlama, soğuk uygulama ve yükseltmek yapıldıktan sonra tanı ve tedavinin tam yapılması için gerekli merkezlere başvurmak gerekir. Yaralanmadan sonraki ilk 24-48 saatte yapılması gerekenler; dinlenme, kompresyon bandajı, soğuk uygulama (2-3 saat ara ile 10-15dak soğuk) , elevasyon (kalp hizasının üstüne kaldırmak) ve antienflamatuar ilaç uygulamasıdır. Yaralanmış bölgeye masaj, sıcak uygulama ve zorlayıcı şekildeki muayene ile uygulamalar kesinlikle yapılmamalıdır. Özellikle eğitimsiz kimseler tarafından tanı/tedavi amaçlı her türlü uygulamaya izin verilmemelidir.

ic-1

DENİZLİHABER: Spor sakatlanmalarında uygulanan tedavi yöntemleri neler?

OP.DR. NECİP ÖZATEŞ: Öncelikle ilk yardım önlemleri alınır. Bunlar, yaralanmış bölgenin dinlendirilmesi, soğuk uygulama-aralıklı, indirekt-, elevasyon:yüksekte tutmak, kompresyon: ağrı giderilmesi ve kanamanın önlenmesi şeklindedir. Daha sonra, erken tedavi, uygun araştırma ile tanı konulması ve tedavi planının oluşturulması yapılır. Yaralanmış bölge dinlendirilirken kalp ve damar ve solunum formunun sürdürülmesi, kuvvetlendirme ve gerilme egzersizleri, yapılan spora özel form uygulanması, tekniğe, ekipmana dikkat edilmesi gereklidir. Tedavide temel amaç kesin tanı ile tam ve uygun tedavinin yapılmasıdır.

DENİZLİHABER: Spor yaralanmaları doğru müdahale edilmezse ne gibi sonuçlar doğurur?

OP.DR. NECİP ÖZATEŞ: Sadece profesyonel sporlarda değil amatörce yapılan sporlarda da birçok yaralanmalar gözüküyor. Ayak bileği burkmaları ve diz yaralanmaları, menisküs yırtıkları, çapraz bağ yırtıkları gibi çok sık olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi tedavi edilmedikleri takdirde de birtakım sıkıntılarla, sakatlıklarla kalıcı olarak seyredebilmektedir. Dolayısıyla tedavilerinin iyi yapılması lazım. Çok yüzeysel bir şekilde anlatmak gerekirse ilk yardım olarak spor yaralanmalarında genel olarak yapılacak mutlaka bir soğuk uygulaması, o bölgenin kompres bandajlanması, yüksek tutulması ve istirahata alınması ve o bölgeye yüklenmemesi gerekiyor. Basit yaralanmalar, ufak tefek ezikler, burkulmalarda sadece bunlar uygulanarak da iyileşilebilir. Dolayısıyla bunları ihmal etmemek lazım ama yaralanmaların ciddi olduğu kanaati varsa mutlaka bir uzman doktorun muayenesine başvurmak lazım. Basit yaralanmalar sadece buz uygulayarak, yüksekte tutarak, bandajlama yaparak rahatlıkla tedavi edilebilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı