REKLAMI GEÇ

Tekden uzmanından et uyarısı

Tekden uzmanından et uyarısı

Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, Kurban Bayramı’nda sindirim sorunu yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çeken Dr. Kul, etin sindirimi kolaylaşması açısından mutlaka 24 saat dinlendirilmesini tavsiye etti, öğle saatlerinde mutlaka kahvaltı yaptıktan sonra tüketilmesi uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Eylül 2016 Pazartesi, 16:18

KIRMIZI ETİN SİNDİRİMİ ZORDUR
Kurban Bayramı’nda halkın beslenme düzeninde kırmızı et tüketiminin artmasıyla değişiklik olduğunu anlatan Dr. Kul, beslenme düzenlerinde oluşan değişikliklere karşı mutlaka önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Bu önlemlerle sindirim sisteminde meydana gelebilecek rahatsızlıkların riskinin de azalacağını dile getiren Dr. Kul, kırmızı etin sindirimi zor ve uzun süren bir yiyecek olduğunu vurguladı.

Dr. Kul, “Kurban eti yemeden önce mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Aç halde sindirimi zor olan etin tüketimi midede hazımsızlık ve ağrı şikâyetlerine yol açar. Öğünlerde de aşırı besin tüketmemeye gayret edilmelidir. Az ve sık beslenmeye dikkat edilmelidir. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Yeni kesilen et sert olduğundan sindirimi zordur. En az 24 saat dinlendirilmelidir” dedi.

KAVURMA DEĞİL “HAŞLAMA”
Kurban etinin haşlanarak tüketilmesinin sindirim sistemi için daha uygun olduğunu açıklayan Dr. Kul, “Kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Kızartma ve kavurma yerine haşlama tercih edilmelidir. Bu tür yiyecekler, öncesinde hiç reflüsü olmayan insanlarda bile reflü meydana getirir. Öncesinde reflü hastalığı olan bireyler, mutlaka doktorlarının önerdiği asit azaltıcı ilaçları kullanmaya devam etmelidir. Hızlı yenilen ve ağır bir öğün sonrası da midede besinlerin öğütülmesi zorlaşır ve mide boşalması yavaşlar. Et yemeklerinin akşam saatlerinde değil, öğlen yenilmesine, akşam yenecek ise erken saatlerde yenmelidir. Böylece reflü ve sindirim problemleri daha az olacak ve daha kaliteli bir uyku uyumak mümkün olacaktır. Yemek sonrası ise erkenden yatıp, uyumak reflüye neden olabilir. Kurban etlerinin az pişmiş halde tüketilmesi de bağırsaklarda parazitlerin oluşmasına neden olabilir. Özellikle gebeler, yaşlılar ve çocuklar çiğ et tüketmemelidir” diye konuştu.

Dengesiz kırmızı et tüketiminin sindirim güçlüğü, mide ağrısı, mide krampları, şişkinlik ve reflü gibi sindirim sistemi gibi sağlık sorunları oluşturacağını anlatan Dr. Kul, bayram ziyaretlerindeki ikramlarda ise, çay, kahve ve asitli yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini, ayran, meyve suyu gibi içecekler tüketilmesinin daha uygun olacağını belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı