REKLAMI GEÇ

Yılda bir kez check-up yaptırın!

Yılda bir kez check-up yaptırın!

Bazen küçük belirtiler önemli ve ölümcül hastalıkların habercisi olabiliyor. Kimi zaman bu belirtileri önemsemiyor, kimi zaman da “Ya kötü birşey çıkarsa?” korkusuyla doktora gitmiyoruz. Oysa yılda bir kez yaptırılacak bir check-up hayat kurtarabilir. Denizli Özel Tekden Hastanesi uzmanları ile check-up ve erken teşhisin önemini konuştuk

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Kasım 2014 Salı, 10:02

Modern Tıp’ta amaç, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemler alarak, kişinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. Çünkü hastalık ortaya çıktıktan sonra hem tedavisi çok daha pahalı, hem de sağlık artık bir kez bozulmuş olduğu için hiçbir şey eskisi gibi olmuyor.

Çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon ve pek çok diğer hastalıkta erken ve doğru tanı, hem yaşam süresi, hem de kalitesi açısından son derece büyük önem taşıyor. Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikâyete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklarda da yine erken dönem tanının ve düzenli tedavinin önemi büyük.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanları Dr. Göktürk Kaçar, Dr. Murat Kaya ve Dr. Özgür Taşköylü ile check-up’ın erken teşhis açısından önemini konuştuk.

DENİZLİHABER: Check- Up Nedir?

DR. GÖKTÜRK KAÇAR: Checkup, bireylerin sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi ve henüz şikâyete yol ic-dd.gokturk-kacaraçmamış olası bir hastalığın tarama ile erken tanısıdır. Hastalıkların, özellikle kronik hastalıkların hemen hepsinin belirtisiz ya da günlük yorgunluk ve sıkıntılara bağlı olduğu düşünülen hafif belirtilerle seyrettiği bir dönem vardır. Organların rezerv kapasitelerinin kullanıldığı bu dönemin sonucunda kalıcı hasar ve rezervin tükenmesi ile birlikte de ağır belirtiler ortaya çıkar. Bu noktadan sonra çözümler çok daha pahalı ve zordur. Daha sonra ortaya çakacak bir hastalığın ya da var olan riskin erken tanısı, uygulanacak check-up(genel sağlık tarama) programları ile mümkündür. Checkup yaptırmak kişinin kendine ve sağlığına özen göstermesidir. Bazı hastalıklar ve özellikle kanser de erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle checkup taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken teşhisi, tedavi başarısını da artırmaktadır. Tıbbın her alanında ve her hastalığında erken farkındalık ve erken tedavi, kişinin yaşam konforunu artırarak, yaşam süresini de uzatacaktır.

“KENDİNİZE ÖNEM VERİN, CHECK UP YAPTIRIN, SAĞLIK DURUMUNUZUN FARKINDA OLUN”

DENİZLİHABER: Check-up kimlere uygundur?

DR. GÖKTÜRK KAÇAR: Aslında genel anlamda herkesin düzenli aralıklarla check-up yaptırması gerekiyor. Ama sınıflandıracak olursak;

– Bir spor dalında faaliyet göstermek ya da bir egzersiz programına katılmak isteyenler bu çalışmalara başlamadan önce ceheck-up yaptırmalıdır. Ailesinde diyabet, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol hikâyesi bulunan kişiler ve sağlıklı yaşamın insanın en değerli varlığı olduğunun bilincinde olan herkesin check-up yaptırması gerekiyor.

DENİZLİHABER: Check-up programı neleri içermelidir?

DR. MURAT KAYA: Check-up programları kişinin yaş grubuna ve cinsiyetine göre düzenlenmiş, glikoz metabolizması, ic-dr.murat-kayakaraciğer fonksiyonu, böbrek fonksiyonu, ürogenital sistem, kalp ve damar sistemi, kemik ve kas sistemi, tiroidfonksiyonu, romatizmal hastalıklar, prostat bezi(erkekler için), mide ve barsak sistemi, hematolojik sistem hakkında bilgi vermek üzere seçilmiş laboratuvar testlerini içerir.

-Ancak sadece kan ve idrar testleri tüm cins ve yas grupları için yeterli olmayabilir. EKG, Efor test ve EKO (Ekokardiyografi) ile kardiyak fonksiyon, renkli Doppler Ultrasonografi ile karin içi organlar,tiroid, jinekolojik sistem, mamografi ile meme hastalıkları ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilebilir.

-Efor testi (Treadmill egzersiz testi) koroner arter hastalıklarının tanısı yanında spor yapmak isteyen kişilerde efor kapasitesi tayini, efora tansiyon ve nabız cevabının gözlenmesinde de kullanılır.

-Kadınlar için meme tarama programı (meme ultrasonografi+mammografi) için başlangıçyaşı 35-40`tır. Hasta yüksek risk grubunda ise tarama 10 yıl önce başlamalıdır. Birinci derece akrabalarında(büyükanne,anne,teyze veya ki kardeşlerden)meme kanseri bulunan hastalar yüksek risk grubundadır. Bunun dışındakadınlar ayda en az bir defa kendilerini elle muayene ederek memede kitle varlığınıaraştırmalıdırlar.

-Menopozal-postmenopozal dönemdeki kadınlarınşikâyeti olmasa bile rahim ve yumurtalık kanseri taramasıamacı ile transvajinal ultrasonografi yapılmalıdır.Transvajinal ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklarayrıntılışekilde incelenebilir.

– Laboratuvar ve görüntüleme testlerinin yanında hekim muayenesi de Check-up`in ayrılmaz bir parçasıdır.

YILDA BİR KEZ CHECK-UP

DENİZLİHABER: Hangi aralıklarla Check-up yaptırmalı?

DR. ÖZGÜR TAŞKÖYLÜ: Günümüzde herkesin yılda en az bir kez Check-up yaptırması öneriliyor.ic-dr.ozgur-taskoylu Check-up uygulamasında sabah aç karina alınan kan ve idrar örneklerinde testler ayni gün çalışılmakta, Ultrasonografi, Mamografi, Efor test ve EKO işlemleri tamamlanıp sonuçlar genel sistemik muayeneniz ile birlikte hekimlerimiz tarafından yorumlanarak gerekli uyarı ve önerilerde bulunulmaktadır. Her sağlıklı bireyin yılda bir kez check-up yaptırması son derece önemlidir. Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde, periyodik sağlık kontrolleriniz check-up danışmanları eşliğinde yaş, cinsiyet, meslek ve yaşam standartlarınıza uygun özel programlar ile uzman doktorunuz ile birlikte belirlenmektedir.

CHECK-UP PROGRAMLARIMIZ

DR. ÖZGÜR TAŞKÖYLÜ: Checkup yaptırmak isteyen kişiye, yaş ve cinsiyetine göre, hekimlerimiz tarafından hazırlanmış Tekden Hastanesi Check- Up paketleri uygulanır. Kardiyoloji Check-Up (64 Kesit Tomografik Anjiyo ile 7 saniyede kalbin bütün damar ve kasları görüntüleniyor. Kişinin gelecekte kalp krizi geçirme riski hesaplanıyor ve grafikte gösteriliyor. 3 boyutlu kalp görüntüsü çekiliyor. Dahiliye ve Nöroloji dallarında da Check- Up yapmaktayız.

Check-up hizmetleri hakkında bilgi almak için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı