REKLAMI GEÇ

Yolculuğunuzun sonu kabusa dönüşmesin

Yolculuğunuzun sonu kabusa dönüşmesin

Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Semra Tursun, uçak, otomobil ya da otobüslerde klimaların bilinçsizce kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2015 Cumartesi, 15:37

Dr. Semra Tursun, yaz aylarında yapılan yolculuklarda sıcağın etkisini azaltmak için araç içindeki klimaların yoğun olarak kullanıldığına dikkat çekerek, bilinçsizce kullanılan klimaların üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere yüz felci ve kas spazmı gibi şikayetlere yol açtığını belirtti.

Soğuk havayla direkt temastan kaçınılması uyarısını yapan Dr. Tursun, “Klimadan gelen soğuk havanın direkt kaslara gelmesi boyun, bel, sırt, kol ve bacaklarda kas kasılmalarına ve ağrıya yol açıyor. Kasların esnekliği azaldığı için de spazm sorunu ortaya çıkıyor. Eğer bu spazma bir boyun fıtığı, kas romatizması, kireçlenme, omurga eğriliği eşlik ediyorsa ağrıya ilaveten uyuşma, karıncalanma, hareket kısıtlılığı gibi şikâyetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Klima doğru kullanılmadığında, sinirler üzerinde de önemli fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Klimalara direkt maruz kalmak, özellikle 18 derece ve altında yüz felci riskini ortaya çıkarabilir” dedi.

Uz. Dr. Semra Tursun, klimanın zararlarından en az etkilenmek için yapılması gerekenleri anlatırken de “Öncelikle hava akımının direkt üzerinize gelmesini engelleyin. Klimanın hava akımını koltuğa değil, camlara yönlendirerek, kaslarınızı koruyarak serinlemeyi tercih edin. Isıyı 23 derecenin altına düşürmeyin. Isıyı azaltmak isterseniz de kademeli olarak düşürmeyi tercih edin. Çantanıza mutlaka boyun ve omuz bölgenizi kapatarak hava akımından koruyacak, sizi terletmeyecek hafif bir hırka veya şal almayı unutmayın. Mecbur kalmadıkça tavandan üfleme yapan klimaları açmamaya özen gösterin. Bunun dışında cam kenarlarından otomatik olarak soğuk hava veren klimalar için sık sık görevliyi uyarın” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı