REKLAMI GEÇ

20 sigaradan birini çocuğunuza içirtmeyin

20 sigaradan birini çocuğunuza içirtmeyin

Denizli Devlet Hastanesi Acil Servis Hekimi ve Yeşilay Cemiyeti Denizli Şubesi Başkanı Dr. Erdal Erikoğlu, sigara içen anne ve babaların çocuklarının da sigara içmeye eğilimli olduğunu söyledi. Erikoğlu ebeveynleri uyardı. Erikoğlu, “Çocukların yanında içilen her paket sigaradan 5’ini, çocuklar içiyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 17 Ocak 2008 Perşembe, 01:00

Sigaranın sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli sağlık sorunu olduğunu belirten Erikoğlu, ülkemizde her yıl 100 bin kişinin sigara yüzünden erken yaşta hayatını kaybettiğini ifade etti. Bu rakamın her gün 6 otobüs dolusu insanın ölmesi ile eşdeğer olduğunu kaydeden Erikoğlu, “Sigara kullanan insanlar, önce sağlığını kaybetmek, sonra da kazanmak için para harcıyor. Ben de gerek bir doktor gerekse Denizli Yeşilay Cemiyeti Başkanı olarak sigaranın insan sağlığına verdiği zararı vurgulamak istiyorum. Sigaranın zararlı olduğu küçük yaştan itibaren çocuklara anlatılmalı ve çocukların yanında sigara içilmemelidir. Çünkü sigara içen ailelerin çocuklarının sigara dumanına maruz kalmaktadır ve onlarda sigara içmeye eğilimli hale gelmektedir. Şunu unutmayalım; çocuklarımızın yanında içtiğimiz her sigaradan onlar da bire bir etkileniyor. Örnek vermek gerekirse, 1 paket sigaradan yaklaşık 5 tanesini çocuklarımız içiyor. Hepimiz çocuklarımızı çok seviyoruz ama onların yanında sigara içmeye devam ediyoruz. Bu nedenle çocuklarımızı sigaradan korumak istiyorsak yanlarında hatta evimizde dahi sigara içmemeliyiz. Okulda çocuklara sigara içmenin zararları anlatılırken evde anne ve baba sigara içiyorsa söylenenlerin hiçbir önemi kalmıyor” dedi.

“Sigara birçok hastalığın kaynağı”

Akciğer kanseri ile özdeşleşen sigaranın tüm vücudu olumsuz etkilediğini hatırlatan Denizli Devlet Hastanesi Acil Servis Hekimi ve Yeşilay Cemiyeti Denizli Şubesi Başkanı Dr. Erdal Erikoğlu, sigaranın cilt, böbrek, beyin, kalp ve damarlarda birçok hasara neden olduğunu ifade etti.

“Sigara aile bütçesini de sarsar”

Sigaranın sağlığa verdiği zarar kadar aile bütçesine de zarar verdiğini hatırlatan Dr. Erikoğlu, bir ailede normal bir seyirde sigara içen birinin yıllık ortalama 100 YTL’sini sigaraya vermesinin düşündürücü olduğunu belirtti. Erikoğlu, “Bu parayla ailemize çocuğumuza ve onun eğitimine katkıda bulunabiliriz. Bu konuda Denizli Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvurulabileceği gibi bu konu ile ilgili ilaçlar da var. Sigara insan sağlığını etkileyen önemli bir sorun olmasından dolayı sigara ile mücadele ulusal bir politika olmalı” diye konuştu. Erikoğlu, ayrıca sigarayı bırakmanın en önemli yolu kişinin sigarayı bırakmak istemesinden geçtiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı