REKLAMI GEÇ

Bu ameliyat DDH’da ilk kez yapıldı

Bu ameliyat DDH’da ilk kez yapıldı

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği’nde taş ağrısı şikâyetiyle başvuran ve omurga sorunları nedeniyle yüzüstü pozisyonunda ameliyat yapılması sakıncalı olan Halil Tekin, Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez sırtüstü pozisyonunda kapalı böbrek taşı ameliyatı yapılarak sağlığına kavuşturuldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2018 Çarşamba, 12:19

32 yaşındaki Halil Tekin, böbrek ağrısı şikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi Üroloji kliniğine başvurdu. Yapılan tahlil ve tetkiklerden sonra böbrek taşı saptanan hastanın ameliyat olmasına karar verildi. Ancak, hastanın omurga sorunları nedeniyle yüzüstü pozisyonda ameliyat olması sakıncalı olduğu için hastaya Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan sırtüstü pozisyonda kapalı böbrek taşı ameliyatı yapıldı. 2 saat süren ameliyat sonunda hasta sağlığına kavuşturuldu.

BU OPERASYON GENELDE YÜZ ÜSTÜ YAPILIR
Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sıtkı Ün, operasyon ile ilgili bilgi verdi.

Dr. Ün, “Kapalı böbrek taşı ameliyatı böbreğe dıştan endoskopik aletlerle küçük bir delik açıp taşların parçalanarak dışarı alındığı bir yöntemdir. Bu yöntem çok büyük boyutlu taşlarda kullanılan genel anestezi altında uygulanan bir operasyondur. Vücudun arka tarafında böbrek lokalizasyonunda yaklaşık işaret parmağı kadar bir delikten yapılır. Kesinin çok küçük olması ameliyat sonrası ağrının az olmasına ve iyeleşmenin çok daha hızlı olmasını sağlar. Bu operasyon genelde yüz üstü yapılır. Ancak değişik sebeplerden dolayı hastanın yüzüstü pozisyonda ameliyat yapılması mümkün olmayabilir. Böylesi durumlarda sırt üstü pozisyonda operasyon yapılabilmektedir. Sırt üstü teknikte kalbin attığı kan miktarındaki düşme, pıhtı atma ve akciğerlerin zor havalanması gibi dezavantajlar görülmemektedir. Hekime de büyük konfor sağlayan teknik sayesinde cerrah hastanın arkasında değil de yanında, hatta oturarak çalışabildiği için kırılan taşlar daha kolay toplanabilmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığı nedeniyle hastanemize başvuran Halil Tekin isimli hastaya omurga sorunları nedeniyle yüzüstü pozisyonda ameliyat yapılması sakıncalıydı. Bu yüzden hastaya sırt üstü pozisyonda kapalı böbrek taşı operasyonunu Denizli Devlet Hastanesi’nde ilk kez başarı ile gerçekleştirerek hastamızı sağlığına kavuşturduk” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı