REKLAMI GEÇ

Annesinin böbreği ile yaşama tutundu

Annesinin böbreği ile yaşama tutundu

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir ilk daha gerçekleştirildi. Bugüne kadar birçok yetişkin hastayla böbrek nakli yapılan hastanede Iraklı 16 yaşındaki Omar Lateef Kareem’e annesinin böbreği nakledildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mart 2015 Pazartesi, 11:29

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk kez bir çocuğa böbrek nakli gerçekleştirildi. Iraklı Omar Lateef Kareem, 16 yaşında olmasına rağmen böbrek rahatsızlığı nedeniyle gelişemediği için yaşıtlarından daha küçük gösteriyor. 

Daha önce Hindistan’da nakil yapılan Omar Lateef Kareem, vücudu böbreği reddettiği için iyileşememişti. Omar Lateef Kareem’in Irak’ta yaşayan annesinin böbreğini vermek istemesiyle operasyon yapıldı.

ic-1Operasyonla ilgili açıklama yapan Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Selçuk Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. Havva Evrengül, Uzm.Dr.Tülay Becerir Irak’lı Omar Lateef Kareem’in hastalığının ‘Sistinozis’ olduğunu, bu hastalıkta vücutta birçok organda özellikle de böbrekte sistin aminoasidinin biriktiğini ve sonunda böbrek yetmezliğine neden olduğunu belirttiler.

Hasta, Prof. Dr. Çağatay Aydın ve Yrd. Doç. Dr. Murat Özban tarafından gerçekleştirilen nakil operasyonunun ardından 2 hafta kadar aynı ünitede izlendi. Taburculuk sonrası 2 aydır sorunsuz takip edilen Omar Lateef Kareem, kaybettiği idrar yapabilme yeteneğini de geri kazandı. Şu anda boy ve kilosu yaşıtlarının çok altında olan Omar Lateef Kareem’in nakil sonrası büyüme sürecinin hızlanarak yaşıtları gibi hayatını devam ettirebileceği belirtildi. Ancak nakil böbreği vücudun reddetmemesi için ömür boyu ilaçlarını kullanması gerekiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı