REKLAMI GEÇ

Bayram için beslenme önerileri

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Kurban Bayramı boyunca, güne mutlaka kahvaltı ederek başlanmasını önerdi.

/ DENİZLİHABER / 18 Aralık 2007 Salı, 01:00

Kurban Bayramı’nda et tüketimi ile şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığını ve bunun da sağlık açısından risk oluşturduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, halka bayram boyunca uygulanmak üzere bazı beslenme önerilerinde bulundu.

Güne mutlaka kahvaltı ederek başlanması gerektiğini belirten Taş, “Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin. Günde 6–7 su bardağı ılık su tüketin. Bol fiziksel aktivite yapın. Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edin. Etleri mutlaka az miktarda tahıllarla ve bol taze sebze ile yemeye özen gösterin. Kurbanlık hayvanların sakatatlarında kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan sakatat tüketmeyin” dedi.

Taş, Kurban Bayramı süresince, özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ile şişmanlar ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Taş, “Bu kişiler hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmeli ve özellikle hamur işleri tüketiminde sınırlama yapmalı, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdırlar. Diyabetli bireyler ise şekerden uzak durmalı,tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü ve meyveli diyabetik tatlıları tüketmelidirler” diye konuştu.

Kurban etlerinin pişirilmesi ve yenilmesine yönelik de önerilerde bulunan Taş, “Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında beklettikten sonra haşlama yöntemiyle pişirerek tüketilmelidirler. Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Etlerin pişirilmesinde haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır” dedi.

Kesilen kurbanın etinin, mutlaka bir gün buzdolabında bekletilmesi gerektiğini ifade eden Taş, “Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir.

Etler, büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan et, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer ve soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı