REKLAMI GEÇ

Bayramda çok yemeyin!

Bayramda çok yemeyin!

İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, Ramazan Bayramı’nda sürekli ikramlarla öğün sayısının arttığını belirterek, bunun da sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açacağı uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2014 Cuma, 11:42

Yazılı açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, beslenme alışkanlıklarının Ramazan ayında değiştiğini, normal sürece geçiş dönemi olan bayramda dikkatli olunması gerektiğin ifade etti. Tekin, “Bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme isteğimizden dolayı sindirim sistemi rahatsızlıkları artabilir. Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, tatlı, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğundan sık tüketmek çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bayram ziyaretlerinde yapılan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir” dedi.

İŞTE BESLENME KONUSUNDA TAVSİYELER
• Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmamalı, öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir.
• Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikram edileceğinden kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutacak ve tokluk hissi verecektir.
• Tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir.
• Kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidir.
• Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2 – 2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.
• Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir.
• Bayramda şeker ve şekerli ürünleri aşırıya kaçmayacak miktarlarda almaya ve satın alırken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
• Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalı. Özellikle fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı