REKLAMI GEÇ

Bayramda şeker tüketimine dikkat

Bayramda şeker tüketimine dikkat

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Şenay Topsakal, Ramazan Bayramı’nda fazla tatlı ve aşırı yemeden kaçınmak gerektiğini söyleyerek, vatandaşları uyardı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Haziran 2018 Salı, 11:23

Ramazan Bayramına çok az süre kaldı. Vatandaşlar, 30 gün süren Ramazan Ayı boyunca sahur ve iftar olarak 2 öğün yemek tüketti ve bayram hazırlıkları başladı. PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Şenay Topsakal, bayram süresince aşırı yemekten ziyade az ve sık yemenin daha doğru olacağını belirterek vatandaşları uyardı.

Bayram sabahının hafif bir kahvaltı ile güne başlanması gerektiğibi söyleyen Topsakal, “Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir. Böylelikle hazımsızlık önlenmiş olur. Sıvı alımını özellikle su tüketimini artırmamız bu arada yükse kalorili şekerli içeceklerden uzak durmamız gerekecektir. Sahur alışkanlığımızı bırakıp gece yeme terk edilmelidir “ diye konuştu.

Kalp hastaları, şeker hastaları ve tansiyon hastaları başta olmak üzere tüm vatandaşların aşırı tatlı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Topsakal, “Diyetlerin bozulmaması daha rahat bir bayram geçirmemizi sağlar. Mümkünse evde yapılmış az şekerli tatlılar tüketilmeli , büyük porsiyonlardan kaçınılmalı ve şeker hastaları için tatlandırıcılı yada şekersiz ikramlar hazırlanmalıdır. Aşırı sıcaklar ve ağır yemekler sağlığımız açısından risk oluşturmaktadır” dedi.

Çay, kahve fazla tüketilmemesi gerektiğini bildiren Dr. Topsakal, uykuya önem verilmesi, aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılması gerektiğini ve ilaçların kesinlikle aksatılmamasının önemine değindi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı