REKLAMI GEÇ

Bel ağrısı deyip geçmeyin!

Türkiye’de hasta eğitimine verilen önem istenen düzeyde değil. Yalnızca Denizli’ye değil Ege Bölgesi’ne de hizmet veren ve pek çok ilke imza atan Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri, hasta eğitimleri konusunda önemli adımlar atıyor. PAÜ’de son olarak bel ağrısı anlatıldı.

/ DENİZLİHABER / 19 Ekim 2007 Cuma, 00:00

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri’nde tedavi gören hastalar, “Ankilozan Spondilit” konusunda bilgilendirildi. Pamukkale Üniversitesi Araştırma Hastanesi yaptığı çalışma ile hastaların şikayet ve önerilerini dinledi. PAÜ’ye gelen şikayetleri değerlendiren halkla ilişkiler bürosu yaptığı takip sonucunda hastalara tek tek ulaşarak şikayetleri ve hastalıkları konusunda hem bilgi hem de eğitimler verdi. Bu proje kapsamında hastanede ilk olarak Ankilozan Spondilit, omurga ve leğen kemiğindeki eklemleri tutan özellikle bel bölgesinde hareket kısıtlılığı yapan kronik bir romatizmal hastalıkları hakkında seminer verdi. Seminer PAÜ Hastaneleri Ramotoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Veli Çobankara ve Uzman Dr. Soner Şenel tarafından verildi. Dr. Soner Şenel, Kınıklı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan hasta eğitimindeki sunumunda “bilinenin aksine, romatizma tek bir hastalık değil. 200’ün üzerinde türü var. Romatizmal hastalıkların çoğunun nedeni bilinmiyor ancak yaş, cinsiyet, meslek, psikoloji, stres ve sigara kullanımı etkiliyor. Kadınlarda daha sık görülüyor, yaş ilerledikçe hastalığın görülme sıklığı artıyor. Ankilozan Spondilit, hayatı tehdit eden bir hastalık olmamakla birlikte, ağrılara dolayısıyla hayat kalitesinde düşme ve işgücü kaybına neden oluyor. Erken teşhis önemli. Şikayeti olanlar hastanemize başvurabilir.” dedi.

Doç. Dr. Veli Çobankara ise hastalara yönelik eğitimlerin önemini vurguladı. Dr. Çobankara “Türkiye’de hasta eğitimi çok fazla önemsenmiyor. Biz bir başlangıç yaptık.” dedi. Çobankara “Ankilozan Splandit 3-4 bin yıldan beri bilinen önemli bir hastalık. Bazı hekimlerin hastalığın sadece erkeklerde görüldüğü düşüncesi nedeniyle kadın ankilozan spondilit hastaları geç tanı alıyor. Bu nedenle kadın hastaların da bilinçlenmesini istedik. Artık tedavi yöntemleri gelişti. 20 yıl önce hastalar sadece ağrı kesiciler ve fizik tedavi yöntemi ile tedavi ediliyordu. Şu anda biyolojik ajan tedavileri mümkün. Hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebiliyor”dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı