REKLAMI GEÇ

Beyin kanamasına dikkat!

Beyin kanamasına dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Veli Çıtışlı, kronik kafa travmalarının (kronik subdural hematom) yaşlılarda ve alkoliklerde sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirterek, bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Ocak 2008 Salı, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Veli Çıtışlı ülkemizde kafa travmalarının, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerde kafa travmalarının üçüncü veya dördüncü sırada ölüm nedeni olduğunu söyleyen Çıtışlı, trafik ve iş kazaları, yüksekten düşme, darp, delici ve kesici aletler, yaralanmalar, ateşli silahlarla yaralanmalar sonucu meydana gelen kafa travmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi. Çıtışlı, “Kafa travmaları; sık karşılaşılan, adli, tıbbi ve cerrahi yönleri ile bugün için hala önemli sorunlarla dolu bir konudur. Kafa travmalarında, travmayı takip eden dönemde ölüm (mortalite) hızı en yüksektir. Bu gerçek göz önüne alınırsa, bu kısıtlı zaman dilimlerinin, mortalite (ölüm) ve morbiditenin (hastalık durumu) düşürülmesi amacıyla, en iyi şekilde kullanılması gerekmektedir. En çok temporal (yan) parietal (üst) ve frontal (ön) bölgede görülür. Genellikle beraberinde beyin hasarı olabilir. Kafa kemiklerinde kırık olmayabilir. Genellikle erişkinlerde meydana gelir. Yaşlılarda ve alkoliklerde daha sıktır.Beyin kanaması, genellikle küçük bir travmadan haftalar, hatta aylar sonra görülebilir” diye konuştu.

“Travmalar ciddi sağlık sorunları doğurabilir”

Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Veli Çıtışlı, kafa travmalarının künt baş ağrısı, kişilik değişiklikleri, unutkanlık ve bunama (demans) şikâyetleri, konuşma bozukluğu, kitle etkisi, gözle ilgili bazı sorunlar (papil stazi ve retinal kanamalar), şuur kötüleşmesi (mental konfüzyon) artınca tek taraflı felç ve şuur seviyesinde değişikliklere neden olabileceğini belirtti.

“Yaşlılarda küçük ve önemsiz travmalar,

ciddi sorunların habercisi olabilir”

Kafa travmalarının tedavi yöntemine değinen Çıtışlı, “Kafa travmalarında tedavi yöntemi ise hastanın beyin kanamasının boşaltılmasıdır. Orta derecedeki bir beyin travması eğer yaşlıysanız hematom oluşturur. Açık bir yara ya da dışarıya bağlı herhangi bir darbe izi görülmeyebilir. Bu durum, damarların, beyniniz ve beyninizi saran 3 zar katmanının en dış zarı (duramater) arasında hasar görmesi ile oluşur. Sızan kan beyin dokusuna baskı yaparak birikir. Hematom giderek büyümekteyse, ölümle sonuçlanması muhtemel bilinç azalması görülür. Daha az ciddi bas yaralanmaları kronik kafa travmalarına yol açabilir. Kronik kafa travmalarının neden olduğu kanama çok daha yavaş olabilir. Ve semptomların görünmesi günleri, hatta ayları bulabilir. Bu tür kanama riski, günlük olarak aspirin veya pıhtılaşmayı önleyici ilaç alanlarda, alkoliklerde ya çok genç ya da çok yaşlı olan kişilerde daha büyüktür. Bu alandaki köprüleşen toplardamarların (venlerin) travma sonucu yırtılmasına bağlı beyin kanaması oluşur. Bu durum yaşlı hastalarda beynin küçülmesi nedeniyle küçük ve önemsiz travmalardan sonra da gelişebilir . Bu nedenle dikkatli olunması gerekmektedir. Önemsiz sayılan bir travma ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı