REKLAMI GEÇ

Bir Yumak Umut Projesi ile kansere dikkat çektiler

Bir Yumak Umut Projesi ile kansere dikkat çektiler

Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (DTBMYO), “Meme Kanseri Farkındalık” ayı için Bayramyeri’nde yapılan etkinlikte, insanlarla bire bir iletişime geçerek erken tanı konusunda farkındalık yarattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Ekim 2018 Cumartesi, 15:07

Başladığı ilk günden itibaren giderek büyüyen ve tüm Türkiye’den destek alan biryumakumutdenizli projesi bu yıl Denizli’nin en uğrak meydanları olan Bayramyeri Meydanı ile Delikliçınar Meydanı’nda bulunan ağaçları, saksıları, bankları ve arabaları renkli örgü motifleri giydirerek kanserde erken tanının hayat kurtaracağına dikkat çekip, farkındalık yaratarak hayatta kalma oranını yükseltti.

Bu projede yer almanın tek şartı, kanser simgesinin bulunduğu motifi örmeden önce KETEM’e giderek kanser taraması yaptırmaktı. Sosyal medya desteği ile de Türkiye’nin birçok ilinden kanser simgesinin bulunduğu yaklaşık 10 bin motif kargolar ile Denizli’ye geldi.

Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (DTBMYO) El Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’nın yürüttüğü Denizli Bayramyeri Meydanı’nda gerçekleştirilen #biryumakumutdenizli Projesi, kanserde erken tanının önemini vurgulanarak, ülke genelinde yaklaşık 10 bin kişinin kanser taramasından geçmesine vesile oldu.

Çoğu kişide bir kanser problemi olmadığı görülürken, #biryumakumut projesi sayesinde kanser olduğu öğrenenler de oldu. Bu aşamada bir kişinin dahi hayatına dokunabilinir diye çıkılan bu yolda birçok kişinin hayatına dokunuldu. KETEM’e gitmeleri konusunda yönlendirmeler yapan #biryumakumut proje ekibi bu konudaki çalışmaları ile kanserden değil geç kalmaktan korkun demek için çeşitli renklerdeki örgü motifleri kullanarak bir yandan da, sanatın sokağa yansımasını da göstermiş oldu.

1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda Bayramyeri Meydan’ında gerçekleştirilen etkinliğe Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, İl Sağlık Müdürü Dr. Berna Öztürk, Denizli Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ile birlikte çok sayıda vatandaş ve öğrenci katılım gösterdi.

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca şunları kaydetti; ‘‘Çoğu zaman bu tür rahatsızlık ve hastalıkla toplumda gizlenir, ancak ben haykırarak söylüyorum ki benim yaşadıklarımı kimse yaşamasın. Benim gibi erken tanı ile hayatta kalabilenlerin hayata tutunmayı başaranların ortak görüşü nefes almanın ne kadar değerli olduğudur. 1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda lütfen taramalarınızı yaptırınız ve umut dolu günlere merhaba deyiniz.’’

Diğer taraftan İl Sağlık Müdürü Dr. Berna Öztürk, ‘‘Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan Ulusal Kanser Sağlık Taraması ile birlikte de başta meme kanseri olmak üzere serviks ve kolon kanserleri taramaları yapılmaktadır. Ancak sesimizi duyuracak herkese ve her organizasyona gerçekten ihtiyacımız var. Biz de bu ayın başında geniş bir katılımla Denizli ‘Pembe Şehir’ olsun diye bir proje başlattık. İnanıyorum ki, birlikte Büyükşehir Belediyemizin desteği ve Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğümüzün kanser taramaları konusundaki hassasiyeti ile birlikte Denizli bir bütün olacak. Bütün sivil toplum kuruluşları ile birlikte Denizli gerçekten ‘Pembe Şehir’ olacak diyorum. Denizli Türkiye’ye örnek bir şehir olsun. Kanser taraması yapılmadık hiçbir kadın kalmasın diyoruz. ‘Pembe Şehir’ olmak için #biryumakumutdenizliprojesi ile birlikte ‘bir yumak umut’ diyelim’’ şeklinde sözlerini tamamladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı