REKLAMI GEÇ

Bu yiyecekler çocuklarınızı hasta ediyor!

Bu yiyecekler çocuklarınızı hasta ediyor!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye ve kekler, çikolata gibi gıdalarda daha çok bulunan trans yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerini olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa neden olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mart 2015 Pazartesi, 11:20

Sıvı bitki yağlarının hidrojen ile ısıtılması sonucu oluşan trans yağların, günümüzde ticari olarak hazırlanan pek çok gıdada kullanıldığını belirten Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata ile poğaçalarda trans yağın bulunduğunu ifade etti. 

ic-1Tosun, “Trans yağ asitleri, çok eski çağlardan beri insan beslenmesinde yer almaktadır. Bunun nedeni inek ve koyun gibi geviş getiren hayvanların sütlerinde ve yağlarında az miktarda da olsa bulunmasıdır. Gelişen margarin endüstrisi nedeniyle üretim ve depolama koşullarına bağlı olarak yüksek oranda trans yağ asidi içeren gıdaların üretimi artmıştır. Trans yağ asitlerinin oluşumu 3 yolla mümkündür: Hidrojene yağ, oda sıcaklığında katı ve tipik olarak %10-15 trans yağ asidi içeren yağdır; kısmi hidrojene yağ ise oda sıcaklığında sıvı ve trans yağ asidi içeriği daha düşük olan yağdır. Endüstriyel olarak üretilen trans yağ asit içerikli yağlar da, hidrojenize edilmemiş yağlara kıyasla, oda sıcaklığında katı ve saklanabilir yapıda olup gıda imalatında bazı teknik avantajlara ve daha uzun raf ömrüne imkan sağlar. Oluşturulan hidrojenize yağlar gıda endüstrisinde özellikle bisküvi, kek, çikolata, cips, kraker, mayonez, milföy hamuru, pizza, gofret ve benzeri birçok ürünün üretiminde ve derin yağda kızartılmış fast-food tipi gıdaların hazırlanmasında kullanılmaktadır” diye konuştu.

İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Tosun, trans yağ asitlerinin, LDL (kötü kolesterol) düzeyini arttırdığını ve HDL (iyi kolesterol) kolesterol düzeyini düşürdüğünü ve bu kolesterol düzeylerinin olumsuz etkilenmesi sonucu kalp damar hastalıkları riskinin arttığını belirtti. Trans yağların insan sağlığına daha birçok zararları olduğunu vurgulayan Tosun, diğer riskleri ise şöyle sıraladı: “Trans yağ asitlerinin kolon ve rektum kanseri gelişme riskini arttırdığına dair güçlü kanıtlar mevcuttur. Şeker hastalığı olan kişilerde insülin geçirgenliğini bozmakta ve kan şekeri düzensizliklerine neden olmaktadır. Çocuklarda astım ve alerji gelişiminde de trans yağ asitlerinin çok büyük bir etkisi vardır. Trans yağ asitlerinin plasenta yoluyla bebeğe geçerek erken gelişim evrelerini yavaşlatacağı ön görülmüş ve bu nedenle gebelik, emzirme dönemi ve bebek doğduktan sonraki erken dönemde trans yağ asitlerinin güvenilir olmadığı ileri sürülmektedir. İlk 6 aylık dönemde büyüme ve gelişme üzerine olumsuz etkileri olabilmektedir. Özellikle orta yaş ve üzeri insanların hafızalarını kaybetmelerine neden olan Alzeimer hastalığı ile trans yağ asiti miktarı arasında pozitif bir ilişki olduğu; trans yağ asit alımındaki %20’lik artışın Alzeimer riskini dört kat arttırdığı düşünülmektedir.”

ETİKETLERİNE BAKARAK ALIN!
Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, trans yağların özellikle çocukların çok tükettiği hazır gıdalarda kullanılması sebebiyle aileleri uyararak, çocuklarda erken yaşlarda doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi. Tosun, “Annenin diyeti anne sütündeki trans yağ asit miktarını etkilemektedir. Annenin kısmi hidrojenize edilmiş yağları yüksek oranda tüketmesi anne sütündeki trans yağ asit oranını arttırırken, annenin Akdeniz diyeti ile beslenmesi bu oranı oldukça azaltmaktadır. Bu nedenle çocuklarını emziren annelerin, beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Kısmi hidrojenize edilmiş yemeklik margarin ve şorteningler (unlu mamul yağları), hazır yiyecekler (fast food gibi) ve unlu fırın mamulleri gibi gıda maddelerinde, çikolata ve benzer diğer ürünlerde yüksek miktarlarda bulunmakta, özellikle de bu ürünler çocuklar tarafından yüksek oranda tüketilmektedirler. Beslenme alışkanlığı ve besin tercihi çocuk yaş grubunda şekillendiğinden bu gıdaların erken yaştan itibaren tüketilmeye başlanması ciddi risk oluşturmaktadır. Tüketilmesi planlanan tüm ürünlerin etiketlerindeki trans yağ asitleri miktarına bakılmalı ve yüksek oranda trans yağ asidi içeren ürünler kullanılmamalıdır. Bir ürünün etiketinde sadece şortening-unlu mamul yağı yazıyorsa bu ürün tüketilmemelidir. Eğer ürün etiketinde %100 bitkisel yağ ya da saf tereyağı yazıyorsa bu ürün tercih edilebilir. Sonuç olarak ülke, toplum, birey ve en önemlisi de anne ve babaların bu konuda daha duyarlı olması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı