REKLAMI GEÇ

BUHAR TEDAVİSİNİN ÇOCUKLARA ZARARI VAR MI?

BUHAR TEDAVİSİNİN ÇOCUKLARA ZARARI VAR MI?

Çocuğu olan herkesin evinde bir buhar makinesi bulunuyor. Solunum yolu rahatsızlıklarında buhar tedavisi uygulanıyor. Çoğu anne-babanın zihnini “Acaba buhar tedavisinde kullanılan ilaçların zararı var mı?” sorusu kurcalıyor. Nebülizasyon yani buhar tedavisi hakkında merak edilenleri Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat İnan yanıtladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Nisan 2015 Perşembe, 10:39

Her anne ve baba, hastalanan çocuklarının ilaç kullanımını sıkıntılı bir süreç olarak görür. İlaçların etken maddelerini ve yan etkilerini araştırma yoluna gider. Şurup, iğne gibi ilaçların ve vitamin türevlerinin kullanılması dahi bazı tedirginlikler yaratırken, günümüzde bu faktörlere bir de buhar tedavisi (nebülizasyon) eklendi.

Burun, yutak ve gırtlağın iltihaplanması olarak açıklanan üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde, özellikle çocuklarda, sıkça kullanılmaya başlanan buhar tedavisinin zararı var mı? Denizli Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat İnan ile anne-babaların zihinlerindeki soru işaretlerine cevap olacak bir röportaj yaptık.


SEVİNÇ ÇAĞLAYAN: Bulaşıcı etkisi görülen soğuk algınlığının en çok görüldüğü yaş grubu nedir?

DR. MURAT İNAN: Soğuk algınlığı her yaşta görülebilmekle birlikte en sık 6 yaş altında rastlanmaktadır. Çocuklar 1 yaşından itibaren 5-6 yaşlarına kadar, yılda 3-8 kez Üst Solunum Yolu Enfeksiyonuna yakalanabilir.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN: Üst solunum yolu enfeksiyonu, daha çok hangi şekilde bulaşır?

DR. MURAT İNAN: Bulaşma, öksürük hapşırma ile havaya yayılan damlacıkların solunum yolu ile alınmasıyla veya el teması ile olur. Bu nedenle kapalı ve havasız ortamlar risk faktörüdür. Hasta kişilerle temastan kaçınma ve hijyene dikkat ederek risk azaltılabilir.

DENİZLİHABER: Bulaşıcılıkta kreş-okul faktörü nedir?

DR. MURAT İNAN: Bulaşıcılıkta en önemli faktör kalabalık yaşam alanlarıdır. Kreşler, okullar, toplu taşıma araçları, kalabalık iş yerleri virüslerin yayılması için önemli zemin oluşturmaktadır. Hasta olan çocukların hastalığı süresince okul ve kreşe gönderilmemesi uygun olacaktır ve böylece virüsün yayılımı azaltılabilir.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN:  İlaç tedavisinde antibiyotik kullanılması hangi durumlarda şart?

DR. MURAT İNAN: Üst solunum yolu deyince burun, sinüsler, yutak (farinks) ve gırtlak (larinks) anlaşılır. Bu bölgelerin iltihaplarına da üst solunum yolu enfeksiyonu denir. Üst solunum yolu; kulak ve alt solunum yolları ile bağlantılıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımı gereksizdir. Tedavi süresini ve sonucunu değiştirmez. Komplike olan durumlarda sinüzit, kulak iltihabı gibi durumlarda doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN:  Koruyucu aşılar tavsiye edilir mi, aşı her yaş grubu çocuk için yapılabilir mi?

DR. MURAT İNAN: Grip aşısı 6 ayın üzerindeki çocuklara yapılabilmektedir. Koruyuculuk % 70-80 oranındadır. Özellikle astım, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve şeker hastalığı gibi enfeksiyonlar açısından yüksek risk grubunda olan çocukların aşılanması tavsiye edilir. Bunun yanında sık enfeksiyon geçiren ve okul-kreş devamsızlığı çok olan çocuklar aşılanabilir.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN: Nebülizasyon (buhar) tedavisinin yarattığı etki nedir?

DR. MURAT İNAN: Buhar tedavisi nebülizasyon adı verilen ve nebülizatör denilen bir makine ile bazı ilaçların buhar yolu ile akciğere ulaştırılarak bronşit, bronşiolit, astım gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bahsedilen buhar ilaçları hastalığın tipine ve kullanılan ilaca bağlı akciğerde oluşan spazmı azaltarak oluşan enflamasyonu (iltihabi reaksiyonu) baskılayarak tedaviye destek olur. Bunun yanında soğuk buhar dediğimiz su buharı tedavisi de larenjit (ses tellerinin etkilendiği üst solunum yolu enfeksiyonu) tedavisinde kullanılmaktadır.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN: Son yıllarda yoğunlaşan buhar tedavisine hangi aşamada başvurulmalı?

DR. MURAT İNAN: Buhar tedavisi doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bronşiolit, bronşit ve astım gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarında solunumun rahatlatılması ve tedaviye destek amaçlı kullanılmaktadır.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN:  Buhar tedavisinde kullanılan ilaçların, yaş grubuna göre dozu var mı?

DR. MURAT İNAN: Buhar tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Yaş gruplarına ve özellikle tedavi uygulanacak hastanın kilosuna göre doz ayarlaması yapılmaktadır. Bu nedenle tedaviyi veren doktorun belirlediği dozlara uyulmalıdır.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN:  Buhar tedavisi en fazla kaç gün ve günde hangi sıklıkla uygulanmalı?

DR. MURAT İNAN: Hastalığın tipi ve şiddetine bağlı olarak aylarca uygulanabileceği gibi gün içinde saat başı bile verilebilmektedir. Enfeksiyonun ve hastanın durumuna göre doktor buhar tedavisinin sıklığını ve süresini belirleyecektir.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN: Küçük yaşlarda çocuğu olan her ailenin evinde mutlaka bulunan bu cihazlar niçin bu kadar yoğun kullanılmaya başladı?

DR. MURAT İNAN: Gereksiz ve abartılı kullanımları saymazsak viral enfeksiyonların sıklığının artması, kalabalık ve kapalı ortamlar, hava kirliliği, sigara dumanı ve özellikle alerjik bünye buhar tedavisinin kullanımın artmasındaki sebeplerdendir.

SEVİNÇ ÇAĞLAYAN: Çocuklarda buhar tedavisi bağışıklık arz edecek bir durum yaratır mı? astım ile bir ilgisi var mıdır?

DR. MURAT İNAN: Atopisi (allerjik bünye)ye sahip ve bu nedenle sık tekrarlayan bronşioliti olan çocuklarda buhar tedavisi uygulanmaktadır. Hastalığın belli bir tekrar aşamasından sonra koruyucu bazı tedaviler verilmektedir. Akciğeri güçlendirmek amacıyla koruyucu olarak verilen vitamin tarzı destekler, çocukların bünyesini güçlendirerek, hastalıkların ağır geçirilme oranını azaltır. Çocuklarda görülen bronşiolitin tedavisi için kullanılan nebülizasyon ilaçları, ileride astım hastası olacak kanısı uyandırmamalıdır. Astım çok farklı bir hastalık olup, çocuklara uygulanan buhar tedavisinin bununla kıyaslanması yanlıştır. Doktor kontrolünde ve gerektiğinde yapılan tedavinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tembelleşme ve buharsız iyileşmeme gibi spekülasyonlar doğru değildir. Çocuğun yaşı büyüdükçe ve alerjik bünye ile ilgili bazı tedavilerden sonra buhar tedavisine olan gereksinim giderek azalmaktadır.

Nebülizasyon tedavisinin, iyileşmeye destek niteliği taşıdığını belirten Dr. İnan, çocuklardaki üst solunum yolu enfeksiyonu görülme sıklığının, yaşları büyüdükçe azalacağını da hatırlattı. Bu tür bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncinin artırılması için sağlıklı beslenmenin gerektiğini vurgulayan Dr. İnan, bulaşıcılığı en aza indirmek için ise hem evde hem okullarda, çocuklara hijyen eğitimi verilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Yorumlar

Selim   -  Bağlantı 18 Mayıs 2017, 01:16

Çocukların sürekli grip olması horlama yaparmı eğer yaparsa ne yapılmalı

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı