REKLAMI GEÇ

Çınar OSGB’den ISO belgeli hizmet

Çınar OSGB’den ISO belgeli hizmet

Denizli’de faaliyet gösteren Çınar Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Hizmetleri ve Sağlık Turizm Limitet Şirketi, aldığı ISO 9001:2008 kalite belgesiyle, iş sağlığı ve iş güvenliği alanında hizmet çıtasını yükseltti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2014 Çarşamba, 09:53

Saraylar Mah. 464 Sokak No:1/11 Denizli adresinde faaliyetlerini sürdüren Çınar OSGB, hizmetlerinde “kaliteyi” referans alırken, işyeri hekimi odaları ve diğer birimleri ile çağdaş bir yapılanmanın örneğini sunuyor.

Ayrıca her hafta tüm personel ile hizmet içi eğitim uygulaması yapan Çınar OSGB,çıkan son yönetmelikler vebunlarla birlikte gelen uygulamaları çalışmakta olduğu firmalarla paylaşarak bilgilendirmede bulunuyor.

ISO Kalite Belgesi de alarak bu alanda farklı ve öncü olan Çınar OSGB’ninKurucusu ve İşyeri Hekimi Sema Nalbant ile Soma’da yaşanan maden faciasının ardından bir kez daha kamuoyunun gündemine düşen “iş sağlığı ve iş güvenliği” hizmeti konusunu konuştuk. Nalbant, 6331 sayılı yasanın getirdiği yükümlülükler, işletme sahiplerinin hizmet alımında yapması gerekenler konusunda sorularımızı yanıtladı.

6331 SAYILI YASANIN GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Denizlihaber: Resmi rakamlara göre, 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma’daki maden faciası bir kez daha gösterdi ki, iş sağlığı ve iş güvenliği son derece ciddiye alınması, titizlikle uygulanması gereken bir konu. 6331 sayılı yasa neleri kapsıyor, getirdiği yükümlülükler nelerdir?

Dr. Sema Nalbant: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ülkemizde çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak ve geliştirmek adına 6331 sayılı kanunu ve ilgili birçok yönetmeliği çıkardı. Ancak maalesef hepimizi derinden üzen Soma’da yaşanan kaza, bir kez daha dikkatleri bu konuya çekti. Kanun yürürlüğe girdiği günden bu yana iş sağlığı ve güvenliği konusu maalesef hep işverene yeni yükler getiren gereksiz uygulamalar gibi algılandı.

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında da işyeri hekimi,iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşiresi görevlendirilmesini öngören yasa yürürlüğe girdi. Bu yasayı yerine getirmeyen ve işyeri hekimi,iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşiresi bulundurmayan bu işletmelere çok ciddi miktarlarda para cezaları öngörülmekte.

Denizlihaber: Sözünü ettiğiniz hizmeti işyeri sahipleri nereden ve nasıl alacak?

Dr. Sema Nalbant: İşyerleri bu hizmeti Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) olarak adlandırılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş kuruluşlardan da alabileceklerdir. Bu hizmeti almaya başlayan işyerlerinin İSG KATİP isimli sistem üzerinden sözleşme yapmaları zorunludur. Aksi taktirde firmalar arasında yapılan sözleşmenin hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu konuda yeterince bilgi sahibi olmayan işletmeler maalesef kötü niyetli kişi ve kuruluşlarca aldatılarak hem haksız kazanç elde etmekte, hemde işletmelerin bakanlık tarafından yapılacak denetimlerde yüksek miktarlarda para cezaları ile karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadırlar.

“EN DÜŞÜK ÜCRET BİZDE” DİYENLERE KANMAYIN!
Denizlihaber: OSGB hizmeti veren kuruluşların sayısı hızla artıyor. Bu da rekabeti getiriyor. Oysa konu fiyat rekabetine kurban edilemeyecek kadar ciddi ve önemli. Bu konuda bir uyarınız var mı?

Dr. Sema Nalbant: İşyerlerine pazarlamacı mantığı ile gelip en düşük ücret bizde sloganı ile kapınızı çalan,Çalışma Bakanlığı tarafından yetki belgesi verilmemiş isminde OSGB olan danışmanlık firmalarının ya da yetki belgesi olsa dahi ‘’sürdüğü kadar bu işi yaparız’’ mantığı güden OSGB’lerinçalışanların sağlığını ve güvenliğini korumaktan çok,ticari işletme mantığı güttüğünü görmekteyiz.Tüm işletmelerin bu ve benzeri firmalardan uzak durmalarını önermekteyim.

İSO BELGELİ İLK KURULUŞ
Denizlihaber: İşletme sahiplerineiyi hizmet alabilecekleri firmalarla çalışmalarını önermekle kalmıyor, “İSO 9001:2008 kalite belgesi” alarak, hem kalitenin artmasına öncülük ediyor, hem de çıtayı yükseğe koyuyorsunuz. Bu belgeyle firmanızı bakanlık dışında da denetime açmış oluyorsunuz. Oysa düşük fiyatlarla tutunmaya çalışan firmalar var karşınızda ve onlarla rekabet edeceksiniz. Zor olmayacak mı?

Dr. Sema Nalbant: Çınar OSGB olarak çıtayı daima yükseltme hedefinde olduğumuzu,sektörün lideri olmayı hedeflediğimizi,en son olarak da ISO 9001:2008 kalite belgeli Denizli’nin tek firması olduğumuzu belirtmek isteriz. ISO 9001:2008 kalite belgesi işyerimizin uluslararası standartlara sahip çalışma ilkelerini ve prosedürlerinibenimsediğini ve uyguladığını belirtmektedir.Açıkçası hiçbir zorunluluğumuz yokken bu belgeyi alarak sektörde çıtayı yükselttik.

Çınar OSGB olarak her hafta tüm çalışma arkadaşlarımızla hizmet içi eğitim gerçekleştirerek,çıkan son yönetmelikleri,uygulamaları çalışmakta olduğumuz firmalarla paylaşmaktayız.

Çınar OSGB kurucuları arasında bulunduğumuz Denizli İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği (DİSGDER) üyesi olup,oluşturulan etik kurul kararlarına uyacağını da beyan etmiştir.Çınar OSGB’nin fiziki şartları da bakanlık standartların fazlasıyla üstünde.

ÇINAR OSGB’Yİ TERCİH EDEN FİRMALAR
Denizlihaber: Hizmette çıtayı yüksek tutmanız, şüphesiz firma sahipleri ve yöneticilerinin dikkatinden kaçmıyor. Çınar OSGB’yi tercih eden firmalardan hemen aklınıza gelen birkaç tanesini söyler misiniz?

Dr. Sema Nalbant: Denizli’nin kendi sektöründe öncü firmaları da bizimle çalışmayı tercih etti ki bu firmalara ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Sadece birkaç örnek isterseniz: DENİZLİ ÇİMENTO,MODERN BETON,BEREKET ENERJİ,PINARIM GIDA,NESA TEKSTİL,ERDEM MERMER,ÖZEL EGE HASTANESİ, ER-PA ÖZEL SAĞLIK HASTANESİ,AKEDEMİ GÖZ,VİZYON GÖZ,ALSANCAK YAPI,TEPE GÜVENLİK…

HİZMET VERİLEN İLLER
Denizlihaber:
Hizmet konusunda Denizli ile sınırlı değilsiniz. Bakanlığın verdiği yetkiyle hangi illerde çalışma yapıyorsunuz?

Dr. Sema Nalbant: Çınar OSGB olarak Çalışma Bakanlığı’nın verdiği yetki ile Denizli ilimize sınır iller olan Muğla,Aydın,Manisa,Burdur,Uşak, Afyon’a da hizmet sunabilmekteyiz.

Çınar OSGB olarak hedefimiz: 15 yılık işyeri hekimliğinden gelen tecrübemiz,iş güvenliği alanında birbirinden değerli çalışma arkadaşlarımız, ISO 9001:2008 kalite sistemimiz ve birlikte çalıştığımız Denizli’nin önde gelen firmaları ile birlikte iş salığı ve güvenliği alanında bölgenin lideri olmak,işveren ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanında donanımlı olmasını sağlayarak çıtanın daima yüksekte olmasını sağlamaktır.0258 811 3 811 telefondan bize ulaşarak her zaman bilgi alınabileceğini de belirtmek isterim.

SADECE FİYATI DEĞİL, REFERANSLARI DA İNCELEYİN
Denizlihaber: İş sağlığı ve güvenliği konusu, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği maden ocağı faciasıyla en çok irdelenen konu haline geldi. Hizmet alacaklara önerileriniz nelerdir?

Dr. Sema Nalbant: Son olarak OSGB’den hizmet alacak firmaların çalışacaklarıOSGB’yi seçerken sadece kendilerine sunulan fiyat teklifini değil, verilen hizmetin kalitesini, alternatif sunma kapasitesini, referanslarını da incelemeleri gerektiğini düşünüyorum. Zira son derece düşük ücrete hizmet verebileceklerini iddia eden bazı OSGB firmalarının bu hizmetin gereklerini yerine getirmediklerini,dolayısı ile çalışanların iş sağlığı ve güvenliği tehlikeye atıldığı gibi, işverenlerin ciddi zararlara uğradığını görmekteyiz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı