REKLAMI GEÇ

Çocuklarda obeziteye dikkat!

Çocuklarda obeziteye dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, dünyada obezitenin giderek yaygınlaştığını belirterek, çocuklarda görülen obeziteye dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2014 Perşembe, 11:35

Obezite sıklığının dünyada ve özellikle çocuk yaş grubunda giderek artmakta olduğunu ifade eden Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, bunun nedeninin ise yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Altıncık, “Her yaşta obezite ile karşılaşabiliyoruz. Özellikle hazır gıdalara ve bizim market gıdaları dediğimiz rafineri gıdalara kolay erişim, fast food beslenme alışkanlıklarının artması, obeziteyi günümüzde arttıran nedenler arasında yer alıyor. Çocukların özellikle okulda ve hafta sonları alışveriş merkezlerinde fast food gıdaları fazlaca tüketmeleri de obeziteyi arttıran nedenler arasında. Aynı zamanda hareketsizlik, çocukların okuldan eve, evden okula servislerle taşınması, yürüyüşlerin azalması, düzenli yaptıkları egzersizlerin azalması da obezite sıklığını arttırıyor” dedi. Beden kitle endeksini hesaplayarak çocuğun obez olup olmadığına karar verdiklerini belirten Uz. Dr. Altıncık: “Boyun kiloya oranının her yaş için normalleri var. Bu normallere göre çocuğun beden kitle endeksi, birtakım rakamların üzerine çıktıysa bu çocukları obez gruba alıyoruz” diye konuştu.

“Çocuklarda obeziteyi önlemek için spor ve ev tipi beslenme önemli”
Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, obezitede Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü bir ilaç tedavisinin olmadığını, ancak önleme çalışmalarının olduğunu ifade etti.

Uz. Dr. Altıncık, çocuklarda obeziteyi önlemek için ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Obeziteyi tedavi etmek için kullanılan bir obezite ilacımız yok. Bu nedenle obeziteyi baştan önlemek çok önemli. Bu yüzden tüm ailelere, çocukları ev tipi beslenmeye yönlendirmelerini, fast fooddan ve özellikle rafineri işlenmiş gıdalardan uzak tutmalarını öneriyoruz. Yine obeziteyi önlemek için çocuklara daha çok sebzeli ve eti bol yemeklerin yedirilmesi, unlu gıdaların ve işlenmiş şekerin daha az girdiği bir diyet programının uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Yine çocuklara haftada en az 3-4 gün 40-45 dakika spor ve egzersizin olduğu bir yaşam tarzının kazandırılmasını istiyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı