REKLAMI GEÇ

Çocuklarınızı aşıyla koruyun

Çocuklarınızı aşıyla koruyun

Pamukkale Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ergin, aşıların çocukları sakatlıktan ve ölümden koruduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2016 Çarşamba, 11:03

Pamukkale Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ergin, Genişletilmiş Bağışıklık Programı çerçevesinde aşılamaların başarılı bir şekilde uygulandığını belirterek, aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlıkları ve ölümleri ortadan kaldırdığını ifade etti.

Bu yıl da Sağlık Bakanlığı tarafından İlköğretim 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilere DaBT-İPA (dörtlü karma) ve KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşıları uygulanacağını dile getiren Prof. Dr. Ergin, “Anasınıfında KKK aşısı uygulanmış olan çocuklara ilköğretim 1. sınıfta KKK aşısı uygulanmayacak, sadece DaBT-İPA aşısı uygulanacaktır. DaBT-İPA aşısı difteri (kuşpalazı), boğmaca, tetanoz ve çocuk felci hastalığından, KKK aşısı ise kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarından korumaktadır. Ortaokul 4.sınıfta (8. sınıf) öğrenim gören öğrencilere Td (tetanoz-difteri) aşısı uygulanacaktır. Td aşısı ise tetanoz ve difteri hastalıklarından korumaktadır. Bu aşılar pekiştirme dozları olup bebeklik döneminde uygulanan aşıların sağladığı bağışıklığın güçlendirilmesi ve koruyuculuk süresinin uzatılması amacıyla uygulanmaktadır. Difteri, boğmaca, tetanoz ve çocuk felci ağır seyreden sıklıkla ölümle sonuçlanan hastalıklardır. Kızamık yakın tarihte dünya üzerinde salgınlar yapmış, ülkemizde de aşı öncesi dönemde çok sayıda ölüm ve sakatlıklara yol açmıştır. Günümüzde aşılama sayesinde nadir görülmektedir. Kabakulak; menenjit, kısırlık ve sağırlık gibi ciddi sonuçlara, kızamıkçık ise beyin iltihabı ile sakat doğumlara neden olabilmektedir” dedi.

pau-asi-1

KKK aşısının yapılmaması gereken durumları da antalan Prof. Dr. Ergin, aşı ve bileşenlerine karşı anafilaktik reaksiyon ve bazı immün yetmezlik durumlarında aşılamanın yapılmaması gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Ergin, yumurtaya karşı anafilaktik veya anafilaktoid reaksiyon dışındaki hafif yumurta alerjilerinin aşıya engel olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Ergin, ”Üniversitemizde riskli durumu olan çocuklarımızın gerekli muayene ve incelemeler yapılarak aşı uygulanıyor. Velilerimizi aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korumak için çocuklarının aşılarını yaptırmaya davet ediyoruz. Allerjik ve riskli durumlarda ise hekime danışılmadan karar verilmemesini öneriyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı