REKLAMI GEÇ

Çocukta ishale dikkat!

Çocukta ishale dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, ishal ve buna bağlı olarak meydana gelen su kaybının, tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ölüme varan sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2008 Çarşamba, 01:00

İshalin, süt çocukluğu ve erken çocukluk döneminin en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Canural, “Her yıl dünyada 2,2 milyon çocuk ishal nedeniyle ölmektedir. Ölümlerin çoğu geri kalmış ülkelerde ortaya çıkar” dedi.İshalin meydana gelmesindeki en önemli nedenin mikroplar olduğunu belirten Uzman Dr. Canural; “Özellikle sıcakların arttığı yaz aylarında ishale yol açan mikroplarda da artış olur. Yaz mevsiminde bakteriden, kış mevsiminde ise virüs adı verilen mikroplardan ishal olmaktadır. İshal oluşumunu kolaylaştıran faktörler ise; beslenme bozukluğu, anne sütüyle beslenmenin olmayışı, sağlıklı şartların kötü oluşu ve temizliğe dikkat etmeme, çiğ sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan çocuğa verilmesi, emziklerin kirli olarak çocuğun ağzına sokulması, hava değişimi, mikroplu suların içilmesi gibi birçok sebep, ishalin ortaya çıkışını kolaylaştırır” dedi.

‘Sıvı kaybının fazla olması tehlikeli’

İshalin bizzat kendisinin değil ishale bağlı olan su kaybının da bebekler için tehlike arz ettiğini kaydeden Uzman Dr. Canural, “İshal ve buna bağlı olan su kaybı, tedavi edilmediği takdirde çocuklar için çok rahat ölüm nedeni olabilir” dedi. Su kaybının belirtilerini açıklayan Uzman Dr. Canural “Susuzluk hissi oluşur, çocuk su verilince süratle içmeye çalışır, bebeklerde bıngıldak ve göz çukurlarının çökmesi, idrarını yapamama, ağlayınca gözyaşının gelmeyişi, çeşitli derecelerde dalgınlık, ağız ve dilde kuruluktur. İshalle beraber kusma da varsa çocuk kısa sürede su kaybına girebilir ve yukarıdaki belirtiler ortaya çıkabilir” dedi. Uzman Dr. Canural, ishal belirtilerinin olduğu durumlarda uygulanması gerekli durumları şöyle anlattı: “Çocuğunuz anne sütü alıyorsa emzirme sıklığını artırılmalı, 4 aydan küçük olup anne sütü alan ve henüz ek gıda başlanmamış, bebeklere emzirme aralarında ılık su, inek sütü alan çocuklara ise 2–3 gün boyunca yarı yarıya sulandırılarak inek sütü verilmelidir. İshalin süresi 4–5 günden daha fazla uzarsa şekerli gıdaların verilmemesi gerekir. Su kaybını önlemek için özellikle bol sıvı verilmesi gerekir. Çocuğun yiyecekleri sulu gıdalardan seçilmelidir. Taze sıkılmış meyve suları ( elma suyu, şeftali suyu), ayran, yağsız çorbalar, yoğurt, pirinç unundan su ile hazırlanmış muhallebi, muz püresi, patates püresi, pirinç lapası olabilir. Tabii bu yazdığımız yiyecekler 6 ayını doldurmuş, yani ek gıdaya başlanmış bebekler için geçerlidir. Daha küçük bebeklere ishal boyunca ya anne sütü verilmelidir ya da reçeteye yazdığımız ishal-diyet maması verilmelidir. Reçeteye şeker-tuz karışımı poşetlerden yazılmış ise, çocuğunuzda ya su kaybı mevcuttur ya da kısa sürede su kaybına girme tehlikesi vardır. O zaman yukarıdaki yiyecek ve içeceklerin yanında bu eriyikten de çocuğunuza vermelisiniz. Çocuk bunu içmiyorsa su kaybı oluşmamıştır. Zorla içirmeye çalışmayınız yoksa kusabilir. Bu eriyikten içmiyorsa sadece kaynamış ve soğutulmuş su veriniz” dedi.

‘Sıvı tüketimi bilinçli yapılmalı’

İshal olan çocuklarda yukarıda belirtilen içeceklerin yaşlarına uygun olarak belli ölçülerde verilmesi gerektiğini belirten Uzman Dr. Canural “Her ishalli dışkılamadan sonra sıvı tüketimi yapabilir. 2 yaşın altındakilere yarım- bir çay bardağı dolusu sıvı verilmesi gerekirken, 2 yaşın üstündekilere ise yarım- bir su bardağı dolusu verilmelidir. Daha fazla sıvı tüketimi yapmak isteyen çocuklara alabildiği kadar sıvı verilebilir. Çocuğa günde en az 6 defa yiyecek verilmelidir. İshali geçtikten sonrada 2 hafta süreyle günde bir öğün fazla beslenmelidir” dedi. Bu hastalığa yakalanmamak için anne sütüyle beslenmeye önem verilmesi gerektiğini kaydeden Canural, kirli suların içirilmemesi, şüphe varsa suların kaynatılması, çiğ sebze ve meyve verilecekse temiz suyla iyice yıkanması, çocuğu besleyenlerin ellerini bol sabunlu su ile yıkaması, beklemiş yiyeceklerin çocuklara verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı