REKLAMI GEÇ

DDH’da röntgenler artık dijital

DDH’da röntgenler artık dijital

Denizli Devlet Hastanesi, en gelişmiş teknolojiye sahip olan ‘Dijital röntgen dönemi’ni başlattı. Bu sistem sayesinde, tüm organların röntgenleri daha hızlı ve kısa sürede çekilecek ve röntgen çıktıları hemen alınabilecek.

/ DENİZLİHABER / 16 Şubat 2008 Cumartesi, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi, eski bir sistem olan Konvansiyonel Röntgen Sistemi’nden Dijital Röntgen Sistemi(DR-CR)’ne geçti. 3’ü Poliklinikler, 2’si Özay Gönlüm Poliklinikleri, 1’i Acil Servis olmak üzere toplam 6 adet dijital röntgen cihazı kısa bir süre önce Denizli halkının hizmetine sunuldu.

“Röntgenler daha hızlı ve net çekilecek”

En gelişmiş teknolojiye sahip olan dijital röntgen sistemi sayesinde tüm organların röntgenlerinin daha hızlı ve net çekilebildiğini dile getiren Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural, artık hastaların röntgen filmini çekindikten hemen sonra alabileceğini kaydetti. Dijital röntgen cihazının bir tuşla istenilen pozisyona getirilebildiğini, bir röntgen filmine istenilen sayıda görüntü basılabildiğini ve hasta isminin filmin üzerine dijital ortamda yazılarak karışıklığın önüne geçildiğini belirten Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural,dijital röntgen sisteminin sağladığı kolaylıkları anlattı.

Canural, “Dijital röntgen sisteminde eski sistemde olduğu gibi ağır metaller içeren ve çevreye zararlı kimyasal maddeler yayan banyo cihazı, solüsyon ve karanlık oda ihtiyacımız kalmadı. Ayrıca filmin basımı için karanlık oda da zaman harcamaya gerek yok. Çünkü dijital röntgen ile çekilen görüntü hemen dijital ortama aktarılıyor. Böylece hatalardan kaynaklanarak tekrarlanan film sayısı azalıyor” diye konuştu.

“Röntgen filmleri bilgisayarda saklanabilecek”

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ramazan Canural, kısa bir süre sonra PACS Sistemi (Radyolojik Görüntülerin Arşivlenmesi ve Ağ Yoluyla Güncellenmesi)’nin de devreye girmesiyle röntgen filmlerinin dijital ortama aktarılarak saklanacağını ifade etti. Canural, “Hastanemizde kısa bir süre sonra çekilen röntgenlerinin filme basılması durdurulacak ve röntgen filmleri dijital olarak elde edilmeye başlanacak. Böylece hastaların, içinde röntgen filmi bulunan poşetler ile dolaşması sona erecek. Bundan sonra bir hastanın 5 yıl önceki filmleri dijital ortamda rahatlıkla bulunabilecek. Hem dijital röntgenin hastaya vereceği radyasyon oranı diğer sisteme göre 3 kat daha az olacak. Hastanın ne kadar radyasyon aldığı sayısal olarak görülebilecek. Biz eski sistemde radyasyon değerlerine de ulaşamıyorduk” diye konuştu.

“Hastalar röntgenini CD ile alabilecek”

PACS Sistemi (Radyolojik Görüntülerin Arşivlenmesi ve Ağ Yoluyla Güncellenmesi) ve polikliniklere konulacak LCD ekran bilgisayarlar sayesinde doktorların dijital röntgenleri kendi bilgisayarlarında rahatlıkla görebileceğini ifade eden Başhekim Uz. Dr. Canural, Denizli Devlet Hastanesi’nde çekilen röntgene internet aracılığıyla başka hastanelerde de rahatlıkla ulaşılabileceğini kaydetti. Canural ayrıca başka hastanelere sevk edilen hastaların, dijital ortamda çekilen röntgen filminin, CD’ye aktarılarak hastaya verileceğini belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı