REKLAMI GEÇ

DDH’de nükleer tıp

DDH’de nükleer tıp

Denizli Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Birimi hizmet vermeye devam ediyor. Nükleer Tıp Birimi’nde nörolojik, onkolojik, ortopedik, böbrek, kalp, akciğer hastalıklarının tanısı konuluyor ve kemik madde kaybı ölçümünün yapılıyor.

/ DENİZLİHABER / 10 Mart 2008 Pazartesi, 01:00

Nükleer Tıp Birimi hakkında bilgi veren Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural, “2002 yılından bu yana hizmet veren Nükleer Tıp Birimi’nde 2 adet kemik mineral dansitometrisi, 2 adet gama kamera (tek ve çift dedektörlü), iyot uptake cihazımız bulunuyor. Kemik dansitometrisi ile yaş,cinsiyet,sigara,aşırı alkol tüketimi gibi yaşam tarzına bağlı nedenler ile hastalık ve ilaç kullanımından kaynaklanan kemik madde kaybı yani kemiklerin yapısında yer alan maddelerin yoğunluğu ölçülüyor. Günlük 70 hastanın antero -posterior lumbal vertebralarile sol kalçanın dansitometri görüntülerialınıyor. Vücuda zarar vermeyecek düzeyde radyoaktif maddeler kullanılan gama kamera yardımı ile de organların fonksiyonlarının rahatlıkla görülebiliyor ve organ bozukluklarının tespiti yapılabiliyor. Vücudumuzda hemen her organın fonksiyonunun incelenmesi yapılabiliyor” dedi. Tek dedektörlü gama kameranın, ilk olarak Aralık 2004 yılında faaliyete başladığını belirten Canural, “Ancak gama kamera hastaların yoğunluğu ve tek dedektörü nedeniyle ihtiyaca cevap verememekteydi. Bu nedenle Temmuz 2006 yılında çift dedektörlü gama kamera alınmış ve hizmete konulmuştur. İki dedektöre sahip olan cihaz günümüz gama kamera cihazlarında teknoloji ve performans bakımından öne çıkmaktadır. Bu özelliği çekim süresini kısaltmaktadır. Hastalardan alınan ham verilerin işlenmesi ile ilgili olan programlar gelişmiştir. Bu gelişim sonuçların doğruluğunu arttırmaktadır. Çekim süresinin kısalması hasta çekim kapasitesini arttırarak randevu verilmesini engellemiştir. Cihazın alınmasıyla hastalara verilen randevu süreleri minimale inmiştir ve tetkiklerin çoğu günübirlik yapılma imkânına kavuşmuştur. Cihazların birinin arızalanması durumunda diğer cihaz çekimlere devam ederek miat olan maddelerin kullanımı sağlanacak ve bu sayede maddelerin zorunlu nedenlerde oluşan israfı önlenmiştir. Çekim süresinin bu ve benzeri tetkiklerde kısalması pozisyondan kaynaklanan hasta rahatsızlığını gidermiştir” diye konuştu.

“Nükleer Tıp’ta randevu yok”

Nükleer Tıp Birimi’nde randevu sisteminin olmadığı hatırlatan Başhekim Uz. Dr. Canural; “Birimimizde, günlük hayatta bilgisayar kullanırken alınan radyasyon kadar X ışını kullanılır. Bunların hiçbir yan etkisi yoktur. Yaklaşık 15 dakika civarında yatarak yapılan bir işlemdir. Ağrı ve acı kesinlikle yoktur. Sadece kımıldamadan yatmak gerekmektedir. Hiçbir ön hazırlık gerekmemektedir, günün her saatinde çekilebilir” dedi.

“Nükleer Tıp’ta pek çok hastalığın tanısını konabiliyor”

Kemik kaybı riskinin yüksek olduğu, menopoz sonrası kadınlar için ilk çekim normal ise 3 yılda bir kontrol amaçlı çekimlerin önerildiğini ifade eden Nükleer Tıp Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Arif Engin Demirçalı, kemik kaybı söz konusu ise kontrol periyodunu tedaviyi yapan hekim belirleyeceğini söyledi. Dr. Demirçalı,”Nörolojik hastalıklarda erken safhada felç tanısı, Alzheimer hastalığı tanısı, epilepsi odağı yerinin tespiti, kafa travması sonrası durum tespiti yapılırken onkolojik hastalıklarda; tümör yeri tespiti ile tümör evreleme, tedaviye cevabın değerlendirilmesi kanser nedeniyle kemik ağrısının tedavisi yapılmaktadır. Ortopedik hastalıklarda; gizli kemik yaralanmasının tespiti, spor yaralanmaları, kemik iltihabı (Osteomiyelit) tanısı, eklem hastalıkları tanısı ve yaygınlığının saptanması, tümörlerde biyopsi yerinin tespiti, belirli tümörlerin yaygınlığının saptanması yapılıyor. Ayrıca böbrek, kalp, akciğer gibi pek çok hastalıkları saptanmasında ve tedavisinin yapılmasında hizmet veriyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı