REKLAMI GEÇ

Demir eksikliği hasta ediyor

Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Sami Kartı, kırmızı et tüketiminin az olmasından kaynaklanan demir eksikliğinin ülser, emilim bozukluğu, mide ve bağırsak kanserine neden olabileceğini demir eksikliğine bağlı kansızlığı gidermek için çok sık kırmızı et tüketmek gerektiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 29 Kasım 2007 Perşembe, 01:00

Demir eksikliğine bağlı kansızlığın toplumun önemli bir sorunu olduğunu ifade eden Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Sami Kartı, demir eksikliğine bağlı kansızlığı gidermek için çok sık kırmızı et tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Anemiler (kansızlık) sıklıkla karşılaştığımız hematolojik sorunlardan biridir. Özellikle doğurganlık çağındaki bayanlarda sıklıkla görülür. Halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, çarpıntı gibi şikâyetler ile başvuran bu hastalarda önemli olan demir eksikliğine yol açan nedeni bulmaktır. Bayanlarda sebep çoğunlukla adetlere bağlı kan kaybı iken erkeklerde ve 45 yaşın üstünde demir eksikliği bulunan hastalarda mide ve bağırsak sistemi ile ilgili rahatsızlıklar olabilir” diye konuştu.

‘Kırmızı etin yerini hiçbir besin tutmaz’

Kansızlığın kırmızı et tüketiminin az olmasından kaynaklandığını belirten Kartı, özellikle alım gücü düşük kesimlerde yüzde 80 oranında kansızlık görüldüğünü belirtti. Kansızlığın halsizlik ve çabuk yorulmaya sebep olmasından dolayı iş gücü kaybına neden olduğunu söyleyen Kartı, “Bu kaybın önüne geçmek için kırmızı et tüketiminin artırılması gerekiyor. Ancak insanların maddi durumu her gün et tüketmeye uygun değil. Kırmızı etin yerine mercimek, pekmez ya da kuru üzüm tüketilmesi gerektiği söylenir. Ancak bu yanlış bir inanç. Çünkü etin içinde bulunan demirin yerini hiçbir besin tutmaz. Kırmızı ette bulunan demir değerini yakalamak için litrelerce pekmez tüketmek gerekir. Et yemeyenler ise bu eksikliği gidermek için demir preparatı kullanabilir” diye konuştu. Demir eksikliğinin bir teşhis değil bir bulgu olduğunu belirten Kartı, demir eksikliği olan birinde ülser, emilim bozukluğu, mide ve bağırsak kanserinin olabileceğini kaydetti. Demir eksikliğine bağlı kansızlığın Denizli’de yaygın olmasına dikkat çeken Kartı, bayanların yarıdan fazlasının kansızlık çektiğini ve bunun en önemli nedenin yoksulluğa bağlı kırmızı et tüketiminin az olmasından kaynaklandığını belirtti.

‘Demir eksikliği çeken köylüler toprak, şehirliler kahve yiyor’

Demir eksikliği olan kişilerde killi toprak yeme gibi yanlış bir eğilimin olduğunu hatırlatan Kartı, “Kansızlık çekenler, killi toprak ararlar, bulurlar ve yerler. Bunu yapanlar kayın validelerinden ve kardeşlerinden toprak yediklerini gizlerler. Çünkü utanırlar. Ama bunun bir hastalık belirtisi olduğunu bilmezler. Bu durum köylerde yaygındır. Ancak köylü kesim killi toprak yerken şehirli kesim kahve ya da kâğıt yiyor, buz kemiriyor. Demir eksikliği giderilince bu şikâyetler geçiyor. Demir eksikliği mi toprak yeme eğilimi yapıyor yoksa toprak yemek mi demir eksikliği yapıyor şu an için bilinmiyor” diye konuştu.

‘Demir preparatları aç karnına alınır’

Kartı, ayrıca demir eksikliğini gidermek için kullanılan demir preparatlarının tok karnına alınmasının hiçbir faydası olmadığını hatırlattı. Kartı, “Preparatlar aç karnına alınmalı ve bir saat boyunca su dışında hiçbir besin tüketilmemelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı