REKLAMI GEÇ

Denizli Acil Çağrı Merkezi’ne aylık 100 bin ihbar

Denizli Acil Çağrı Merkezi’ne aylık 100 bin ihbar

Acil Çağrı Merkezi’nin en önemli sorunu olan asılsız ihbarların önüne geçilemiyor. Aylık ortalama 100 bin ihbarın geldiği çağrı merkezinde görevliler gereksiz bir şekilde meşgul edilirken, cadde ve kavşaklarda ambulanslara zamanında yol verilmemesi de çözülemeyen bir sorun olarak ortada duruyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ekim 2015 Salı, 15:58

İl Sağlık Müdürü DR. Şükrü Arpacı, acil sağlık hizmetlerinin Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşan ihbarla verildiğini, bu amaçla 112 hattının ücretsiz olarak hizmet verdiğini, bunun sonucunda 112 acil sağlık hizmetinin kentsel ve kırsal alanda yüzde 100 erişim ile sunulduğunu belirtti.

112 Acil Çağrı Hattı’nın hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken önemli bir hat olduğuna dikkat çeken Arpacı, hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalındığını vurguladı.

AMBULANSIN ULAŞMASINI GECİKTİREN NEDENLER
Ambulansın vakaya ulaşmasında önemli sıkıntılar yaşandığını da anlatan Arpacı, “Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır” dedi.

AYLIK 6.500 AMBULANS GÖREVLENDİRMESİ
Denizli Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’ne gelen çağrı sayısının aylık ortalama 100 bin dolayında olduğuna işaret eden Arpacı, “Bu çağrıların gereksiz ve asılsız ihbarlar hariç ortalama 23 bini İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı sağlık birimine aktarılmaktadır. Sağlık birimi, 750’nin üzerindeki çağrıyı karşılayarak değerlendirmekte, bunların yüzde 8’ine tıbbi danışmanlık hizmeti vermektedir. Bununla birlikte acil, afet ve olağan dışı durumlar ile hayati tehlikesi bulunan vatandaşlarımızın hizmetine sunulmak üzere aylık ortalama 6 bin 500 ambulans görevlendirmesi yapılmaktadır” diye konuştu.

FARKINDALIK YARATMAK İÇİN ÇALIŞMA
Sağlık hizmetlerinin ulaşabilirliği ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, “112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi” konularında toplumsal farkındalığın artırılmasına çalışıldığını ifade eden Arpacı, konuyla ilgili şunları söyledi:

“İlimizde 112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konusunda farkındalığın arttırılması ve toplumumuzun bu konuda mevcut olan hassasiyetinin yaygınlaştırılması amacıyla açık alanlarda broşür, şapka, çıkartma, vantuzlu araba çıkartması dağıtılarak gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Ayrıca belediye, yerel medya, servis şoförleri ve Taksi Esnaf Odaları ile işbirliği yapılarak faaliyetler düzenlenecektir.”

Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile okullarda öğrencilere 112 personeli tarafından sunum yapılacak ve bilgi verilecektir. Okul Bahçesinde park eden ambulans, ekipmanları ile nasıl kullanıldığı çocuklara tanıtılacak, ambulansın içini görmeleri sağlanacaktır.
İlimizde yapılacak bilgilendirme ve farkındalık arttırma faaliyetleri İl Valimiz Sayın Şükrü KOCATEPE himayesinde, İl Sağlık Müdürlüğümüzce yürütülecektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı