REKLAMI GEÇ

Bacağınızda uyuşma varsa bu hastalığa dikkat

Bacağınızda uyuşma varsa bu hastalığa dikkat

Bacaklarda görülen uyuşmalar ve nedenleri ile ilgili bilgi veren Denizli Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muhammet İbrahimoğlu, bacak uyuşmasının en sık karşılanan nedenlerinden birinin bel fıtığı olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Ocak 2017 Salı, 13:22

Denizli Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muhammet İbrahimoğlu, bacaklarda görülen uyuşmalar ve nedenleri ile ilgili bir açıklama yaparak, kalıcı ve tekrar eden durumlarda ihmal etmeden bir hekime başvurmak gerektiğini vurguladı.

Bacaklardaki uyuşmanın bazen tüm vücutta, her iki bacakta ya da tek taraflı görülebildiğini söyleyen İbrahimoğlu, “Bacak uyuşması duyu kaybının hissedilmesine yol açan anormal bir durumdur. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir. Bacak uyuşuklukları genellikle sinir hasarı ya da bir bölgeye kan az gitmesi nedeniyle olmaktadır. Bacak uyuşmalarına ayrıca infeksiyon, inflamasyon, travma ve diğer anormal süreçlerde neden olabilir. Bacaklardaki uyuşma vakalarının çoğu yaşamı tehdit eden sorunlara bağlı değildir, ancak inme ve tümörler gibi sorunlardan da kaynaklanabilir” dedi.

BACAKTAKİ UYUŞMANIN NEDENLERİ
Bacaklarda uyuşma nedenlerine açıklık getiren Op. Dr. İbrahimoğlu, “Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bel fıtığı ve sinirlerin geçtiği kanalların daralması (lomber stenoz) gibi durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroid hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği gibi durumlarda da bacaklar ile beraber vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir” diye konuştu.

KAN AKIŞININ ZAYIF OLMASI
Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörlerin kan dolaşımını olumsuz etkilediğini ifade eden Op. Dr. İbrahimoğlu, “Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir” diye konuştu.

MS hastalığında, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebildiğini belirten Op. Dr. İbrahimoğlu, tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluştuğunu söyledi.

BACAK UYUŞMASININ EN ÇOK RASTLANAN SEBEBİ BEL FITIĞI
Bel fıtığının beyin cerrahları olarak en sık karşılaştıkları bacaklarda uyuşma nedenlerinden biri olduğunu kaydeden Op. Dr. İbrahimoğlu, “Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak omurilik kanalı içine doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır” dedi.

TEDAVİ ŞEKLİ
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muhammet İbrahimoğlu, bacaklardaki uyuşmalara idrar çıkarmada kontrol kaybı ya da bağırsak kontrolünün kaybı, felç, zihin bulanıklığı, bacakta güçsüzlük veya konuşma bozukluğu gibi sıra dışı durumlar da eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı.

Op. Dr. Muhammet İbrahimoğlu, “Eğer bacakta uyuşma, bel fıtığına bağlıysa mutlaka bunu bir MR ile görüntüleyip nedeni fıtık mı yoksa daralma mı tespit edilir. Çünkü tedavisi ona göre farklı olacaktır. Eğer tek yerde bir fıtığa bağlıysa onu cerrahi olarak sadece fıtığı çıkartıp temizlemek yeterli olabilir. Çok başlangıç seviyesindeyse ilaç tedavisi ve fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Ama çok ileri seviyede ise ve hastada idrar kaçırma, bağırsak kontrolünün kaybı, karında ağrı, kasıklara vuran ağrı eşlik ediyorsa mutlaka bunu cerrahi olarak düzeltmek gerekir. Sebebe yönelik bir cerrahi tedavi uygulanır, belinde kayma ya da daralma varsa o düzeltilir, sadece fıtıksa sorun, fıtık çıkartılıp tedavi gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası da mutlaka hastaya fizik tedavi uygulanarak kontrollere tabii tutulur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı