REKLAMI GEÇ

Bebeklerde kalça çıkığına dikkat

Bebeklerde kalça çıkığına dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, bebeklerde yapılan kundağın yüksek oranda gelişimsel kalça displazisine neden olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Nisan 2017 Pazartesi, 12:00

Özellikle kırsal kesimlerde geleneksel olarak bilinen ve aile büyüklerinin de tavsiyesi ile kundaklama işine devam edildiğini vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, kundaklamanın sonucu olarak oluşan gelişimsel kalça displazisi hakkında bilgiler verdi.

Dr. Selçuk, “Gelişimsel kalça displazisi, bebeklik ve çocukluk döneminde de gelişebilen ve kalçanın anatomik bozukluklarını içeren bir durumdur. Uyluk kemiğinin baş kısmının içinde bulunması gereken yuvadan ayrılması sonucu oluşuyor. Halk arasında doğumsal kalça çıkığı olarak da bilinmektedir. Gelişimsel kalça displazisi, 1000 doğumdan 1-2’sinde görülür. Genellikle kızlarda erkeklere nazaran 6 kat daha fazla ortaya çıkıyor. %60’ı sol tarafta, %20’si sağ tarafta ve kalan %20’si de her iki tarafta görülmektedir. Ailesinde kalça çıkığı olanlarda bu oran %36’ya kadar çıkmaktadır. Bebeklerde gelişen kalça çıkığının nedeni tam olarak bilinmese de genetik, hormonal ve çevresel etkenlerin rol oynadığı düşünülüyor. Kalça çıkığı anne karnındayken gelişebileceği gibi, ebeveynlerin hatalı davranışları nedeniyle sonradan da oluşabiliyor. Örneğin; ülkemizde hala bazı yörelerde bebeklere kundak ve kuşak uygulamaları yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle kırsal kesimde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu şekilde aslında çocuklara zarar veriyorlar. Çünkü anne karnındayken bacakları kıvrık duran bebeğin gelişiminin devamı için bu pozisyonda bir süre daha kalması gerekiyor. Bu nedenle doğum sonrasında kalçaların ve bacakların düzeltilerek sıkıca kundağa sarılması kalçaları çıkığa eğilimle hale getiriyor. Unutmayın, 1-2 günlük uygulama bile kalça çıkığına neden olabiliyor. Bu çocuklar erken dönemde tedavi edilmezlerse 20 yaşına gelmeden diz, kalça ve bel kemiklerinde kireçlenme, ayak kısalığı ve topallama gibi kalıcı sakatlıklar oluşabilir. Yani kalça çıkığını önlemek için bebeklerde asla kundaklama yapılmamalı. Ayrıca kalça hareketlerini kısıtlayacak dar giysiler giydirilmekten de kaçınılmalı” dedi.

Gelişimsel kalça çıkıklığında, özellikle yeni doğan bebeklerde ve çıkık derecesi ağır olmayan küçük çocuklarda yürüyene kadar belirti olmadığını ifade eden Dr. Yaşar Selçuk, bu gibi durumlarda çıkığın, çocuk doktorlarının normal muayeneleri sırasında fark edilebildiğini söyledi.

Selçuk, “Bacaklarda uzunluk farkı, ayaklarda şekilsel bozukluk, kalça ve bacağın üst kıvrım bölgelerinde sağ ve sol bacak arasında farklılık olması, bacaklardan birinin diğerine oranla daha az hareketli ve esnek olma durumu, yürüme başlangıcında sendeleyerek yürüme biçimi gibi belirtiler varsa; çocuğun en kısa sürede bir ortopediste götürülmesi gereklidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı