REKLAMI GEÇ

Bayılma, epilepsinin habercisi olabilir

Bayılma, epilepsinin habercisi olabilir

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Bölümü Uz. Dr. Burcu Selbest Demirtaş, tekrarlayan bayılmaların epilepsi hastalığının habercisi olabileceğini söyledi. Demirtaş, konuşmada duraksama, bacaklarda ya da kollarda anormal sıçrama ve kasılma olması durumunun da epilepsi belirtisi olabileceğini belirterek, “Toplumda tanı konulmamış çok epilepsi hastası var” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Şubat 2017 Pazartesi, 11:05

Epilepsi hastalığının herkeste aynı karakterde olmadığını vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr.Burcu Selbest Demirtaş, toplumda tanı konulmamış bir çok epilepsi hastası olduğunu söyledi. Demirtaş, beyin hücrelerinin anormal elektriksel boşalımları sonucu görülen ve nöbetlerle karakterize olan epilepsi hastalığının herkeste aynı tipte olmadığını vurgulayarak, “Bilinç kaybı ile giden bayılmanın yanı sıra geçici kafa karışıklığı, çevreyi farklı algılama, daha önce bildiği toplumu ya da ortamı bilememe, konuşmada duraksama, kollarda veya bacaklarda anormal sıçrama veya kasılmaların da epilepsi hastalığının belirtileridir” dedi.

Bayılmanın hastanın psikolojik sıkıntılarına, tansiyon veya kan şekeri düşüklüğüne, beyin kanlanmasını bozan damarsal ya da kalp ile ilgili problemlere de bağlı olabileceğini ve her bayılmanın epilepsi olmadığını sözlerine ekleyen Burcu Selbest Demirtaş, epilepsi nöbeti sırasında yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı;
“Hastanın başını desteklemek, tükürüğünün soluk borusuna kaçmasını önlemek için mümkünse yan tarafına döndürmek, vücudu kasılırken sağa sola çarpıp yaralanmasına sebep olabilecek eşya varsa etraftan uzaklaştırmak, giysilerini gevşetmek ve rahat hava almasını sağlamak toplumdaki her bireyin bilmesi gereken ilk müdahale yöntemleridir. Eğer kasılma hali 5 dakikadan uzun sürerse ya da nöbet geçiren kişi hamile ise 112 Acil Servisi aranmalıdır. Nöbet geçiren kişiye asla soğan, kolonya benzeri keskin kokular koklatılmamalı, kasılan çene açılmaya çalışılmamalı ve hastaya bu süreçte su verilmemelidir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı