REKLAMI GEÇ

Uzmanından karne uyarısı

Uzmanından karne uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, karnesinde düşük notlar getiren çocuğa, anne-babanın vereceği tepkinin, çocuğun ruh sağlığını etkilediğini, çocuğun gelişim ve yeteneğinin de ders başarısı üzerinde büyük rolü olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Ocak 2017 Perşembe, 15:24

Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, 2016–2017 eğitim öğretim yılı birinci dönemi biterken velileri uyardı. Ardıç, “Aileler kötü karne ile karşılaşınca başarısız karnenin nedenini genellikle çocuklarında aramaktadır. Karne alındığı dönemde aile, çocuk ve genç açısından karşılaşılan en önemli sıkıntılardan biri bu aşamada başlamaktadır. Halbuki aile eğitim dönemi süresinde, okul ile yeterli işbirliği yapabilirse zaten çocuğun dönem sonundaki karnesini de tahmin edebilecektir. Başarısız bir karne ile karşılaşan aileler, böyle bir sonucu yeniden yaşamamak için suçlayıcı olmadan esas sebepleri tespit ederek çözümler geliştirmelidirler. Karne, çocuk ve genç kadar aile için de önemlidir. Günümüzde uyaranlar, imkanlar ve başarı beklentisi artmıştır. Başarılı bir karne, çocuk ve gencin güvenini ve saygısını arttırırken, kötü karne nedeniyle çocuk ve genç, sevgi ve ilgi yetersizliği, yanlış tutumlar gibi birçok olumsuzluk ile karşılaşabilmektedir. Zaten başarısızlık yaşayan çocuk ve genç kendini değersiz hissedecektir. Bu durum farklı gelişim düzeyindeki çocuk ve gençlerde değişik klinik sonuçlara yol açabilmekte, ailelerin olumsuz tutumları nedeni ile üzücü durumlarla sonuçlanan eylemler ortaya çıkabilmektedir” dedi.

“ÇOCUĞUN YETENEK VE KAPASİTESİ DEĞERLENDİRİLEREK HEDEF KONMALIDIR”
Çocuk ve gencin içinde bulunduğu gelişim dönemine ve yeteneğine göre başarısının da değiştiğine vurgu yapan Terzioğlu, “Çocuğun zihinsel kapasitesi, öğrenme becerisi, öğretmenlerin bilgi ve tutumları, eğitim kurumunun olanakları, ailenin beklenti ve davranışları okul başarısını etkileyen bazı faktörlerdir. Öğrenmeyi etkileyen bozukluklar ele alındığında ise en çok Özgül Öğrenme Bozukluğu ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanıları karşımıza çıkmaktadır. Bu bozukluklara sahip olan çocuklar, normal veya normalin üzerinde zihinsel kapasiteye sahip olsalar da, dikkat sürelerinin kısalığı ve öğrenmeye yönelik güçlükleri nedeni ile derslerde zorlanırlar. Benzer güçlüklere Depresif Bozukluklar, Kaygı Bozuklukları gibi diğer ruhsal bozukluklar da yol açabilir. Tüm bu nedenlerle, ders başarısızlığı yaşayan çocukların Çocuk ve Genç Psikiyatristleri tarafından değerlendirilmeleri gerekir. Çocuğun yetenek ve kapasitesine uygun ulaşılabilir hedefler koymak, bunu yaparken de bireysel özellikleri göz önünde bulundurmak önemlidir. Ailesinin sevgi, ilgi ve desteğini hisseden çocuklar ve gençler uyum sağlamakta ve başarılı olmaktadır. Öğrenim ve eğitim çağındaki tüm öğrencilerin yeni döneme ruhsal ve fiziksel anlamda hazır olmak için tatil döneminde dinlenmeye ihtiyacı olduğu da unutulmamalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı