REKLAMI GEÇ

Diyabet hastalarına kritik uyarı

Diyabet hastalarına kritik uyarı

Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evre Pekel, diyabetin insülin salgılanmasının azalması veya insülin etkisinin yetersizliğine bağlı olarak kan şekerinin artmasıyla oluştuğunu ve görme kaybına yol açtığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Aralık 2015 Pazartesi, 12:15

Diyabetle birlikte kan şekerindeki dalgalanmaların gelip geçici görme bozukluklarına neden olabileceğini ve diyabetli kişilerde katarak hastalığının daha sık ve daha erken yaşlarda rastlanabileceğini belirten Uz. Dr. Evre Pekel, oluşan görme kaybının nedeninin retina (sinir tabaka) damarlarından ortaya çıkan değişiklerden oluştuğunu ve bu duruma ‘diyabetik retinopati’ dendiğini söyledi.

GÖZDE MEYDANA GELEN HASARLAR NELERDİR?
Şeker hastalığıyla birlikte gözde görülen değişimlere değinen Dr. Pekel, “Şeker hastalığında retina tabakasındaki kılcal damarların yapısı bozularak damar geçirgenliği artar, damar içindeki maddeler dışarı sızar ve retina tabakasında ödem oluşur. Yine kılcal damarlar tıkanarak kan ile beslenemeyen retinal alanlar ortaya çıkar ve kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur. Bu yeni damarlar göz içinde kanama yapabilir ve retinada damarlı zarlar oluşur, sonuçta ciddi görme kayıpları ve ağrılı göz tansiyonu yükselmeleri gelişebilir. Şeker hastalığı tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, retinanın bozulmasına ve hastalığın ilerlemesine yol açmaktadır. Hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek hastalığı ve gebelik retinopatiye ağırlaştıran diğer faktörlerdir” dedi.

KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN
Diyabetik retinopati tedavisinde esas amacın yeni damarların oluşmasını engelleyerek hastanın ileride görmesini tamamen kaybetmesini önlemek olduğunu açıklayan Evre Pekel, “Lazer tedavisi, diyabetik retinopatiyi durdurmada ve engellemede en önemli tedavi seçeneklerinden biridir. Lazer, belli dalga boyunda, yüksek enerjili ışıktır. Gözün değişik hastalıklarında farklı lazerler uygulanmaktadır. Diyabette kullanım amacı, beslenmeden yoksun retina alanlarına lazer yaparak, ileride görmeyi bozabilecek anormal yeni damarların gelişmesini engellemektir. Lazer tedavisinde hedef, görmeyi arttırmak değildir. Amaç retinopatinin ilerlemesini durdurmak, hastanın ilerde görmesinin tamamen kaybetmesini yani kör olmasını önlemektir. Göz içinde büyük miktarda uzun zamandır devam eden kanama varlığında ve damarları zarlar oluştuğunda tek seçenek vitrektomi ameliyatı olabilmektedir. Ancak hastalığın çok ileri evrelerinde başvuran hastalarda, yapılan tüm müdahalelere rağmen görmeyi korumak ve düzeltmek her zaman mümkün olmamaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi tedaviye erken başlanması önemlidir” dedi.
Diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybını erken tanı, düzenli takip ve de kan şekeri kontrolünün sağlanması ile önlemenin mümkün olduğunun altını çizen Uz. Dr. Evre Pekel, hastanın hiçbir şikâyeti olmasa bile yılda bir kez göz dibi muayenesi yaptırmasını tavsiye etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı