REKLAMI GEÇ

Kulak çınlaması deyip geçmeyin

Kulak çınlaması deyip geçmeyin

Servergazi Devlet Hastanesi Kulak Buran Boğaz Uz.Op.Dr. Mustafa Kemal Vergili kulak çınlamasının bir hastalık habercisi olabileceğini ve sebebinin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ekim 2017 Perşembe, 11:16

Kulak çınlamasının (tinnitus) poliklinikte çok sık karşılaşılan bir şikayet olduğunu hastaların çınlamayı zil sesi, su sesi, makine gürültüsü gibi seslerle tarif ettiğini söyleyen Op. Dr. Mustafa Kemal Vergili çınlamanın bir hastalık değil bulgu olduğunu ve sebebinin mutlaka araştırılmasının önemli olduğuna değindi.

Kulak çınlamasının objektif tinnitus ve subjektif tinnitus diye ikiye ayrıldığını anlatan Vergili şöyle devam etti: “Objektif tinnitus hastanın duyduğu sesi hekim yada başkası duyabiliyorsa buna objektif tinnitus denir. Damarsal hastalıklar (Anevrizma, glomus tümörü denilen orta kulak damar hastalıkları, hipertansiyon) ve bazı kas sinir hastalıkları (öztaki tüpü açıklığı, orta kulak kas spazmı ve çene eklemi bozukluğu) buna neden olur. En önemli özelliği kalp atımı ile ritmiktir. Tanısı için tomografi MR anjiografi gerekir. Subjektif tinnitus sadece hastanın duyduğu çınlamaya denir. Diğerine göre daha çok görülür. Sebebi bulmak daha zordur. Hastanın şikâyetlerinin iyice dinlenmesi, tam KBB muayenesi ve işitme testleri yapılır. Kan tetkiki, tomografi MR gerekebilir. Yaşlılık sağırlığı, gürültüye bağlı işitme kaybı, tiroit hastalıkları, şeker hastalığı, kan yağ düzeyinin yüksekliği, MS, aspirin kullanımı, kafa içi tümörler, depresyon gibi nedenler subjektif tinnitusa yol açabilir” dedi.

Tedavi kısmında yapılması gerekenlere de değinen Op. Dr. Mustafa Kemal Vergili; “ Çınlaması olan hastalarda ilk yapılması gereken hastalığın öyküsü, muayene ve tetkiklerle çınlamanın sebebini bulmaktır. Çınlamanın sebebine göre kulak yolundaki kirin veya yabancı cismin çıkarılması, ilaç etkileşiminde zararlı olan ilacın kesilmesi, gürültüden etkilenmede gürültüden kaçınılması, yüksek sesle müzik dinlenmemesi gibi basit önlemlerin yanında, kulak iltihabının veya orta kulak boşluğundaki sıvının tedavisi, kulak zarındaki deliğin cerrahi olarak onarımı, kulak kemiği içinde yer alan iltihabın cerrahi olarak temizlenmesi, otoskleroz hastalığında hastalıklı işitme kemikçiğinin protez ile değiştirilmesi, işitme siniri tümörlerinde cerrahi veya radyoterapi ile tedavi gibi daha kapsamlı tedaviler uygulanabilir. Ayrıca çınlama ile beraber işitme kaybı ve denge bozukluğu varsa yada tek taraflı ani işitme kaybı ve çınlama varsa hemen KBB uzmanına muayene olmaları gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı