REKLAMI GEÇ

Tabip Odası: Hekimler sigortasız çalışmak zorunda bırakılıyor

Tabip Odası: Hekimler sigortasız çalışmak zorunda bırakılıyor

Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, 3. ve 4. risk grubunda yer alan hekimlerin sigortalanmak istenmediği öne sürüldü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ağustos 2017 Salı, 10:15

Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, sosyal güvenlik sistemini eleştirildi, hekimlerin sigortasız çalışmak zorunda bırakıldığı öne sürüldü.

Açıklamada, “Tabip Odamıza üyelerimiz tarafından yapılan şikayetlerde Tıbbi Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta poliçelerini yenilemek amacıyla başvuru yaptıkları sigorta şirketleri tarafından hekimlerimize zorluk çıkartıldığı, tutarsız gerekçeler öne sürülerek özellikle 3. ve 4. risk grubunda yer alan hekimlerin sigortalanmak istenmediği veya tıpkı işportacılar gibi Tıbbi Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası dışında hayat sigortası ve bunun gibi başka sigortaların da yapılmasının zorunlu tutulduğu bildirilmiştir. Bununla beraber 2010 yılından itibaren 1219 Sayılı Yasa’nın Ek 12. Maddesi uyarınca tüm hekimlerin mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunlu hale getirilmiştir. Zorunlu sigorta yaptırmayanlara idari para cezası verilmektedir” denildi.

Sistemin, sigorta şirketlerinin inisiyatifine bırakıldığı da belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“İlgili yasanın çıktığı dönemde, sağlık alanında ortaya çıkan yanlış tıbbi uygulamaların karmaşık niteliği göz ardı edilerek bir sağlık çalışanı olan hekimin tıbbi hatalarının öne çekildiği bu sigorta uygulamasının yanlışları dile getirilmişti. Ülkemizde sağlık alt yapısının eksikliği apaçıkken bu yasa ile sağlık hakkı sunucusu konumunda olan hükümet, kamu ve sağlık işletmecileri aradan çıkarılarak hekim hatası öne çekilmiştir. Hekimi, sağlıkta yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak gösteren bu hatalı sistem dahi şu anda işletilememektedir. Sağlığı ticarete alet etmenin, sağlık alanını kazanç alanı olarak görmenin acı bir sonucu olarak kamusal bakış açısı taşımayan, bilimsel ilkeleri benimsemeyen, sigorta şirketlerinin inisiyatifine bırakılan bu sistem artık tıkanmıştır. Sigorta şirketlerinin hem 1219 sayılı yasaya hem de sigortacılık kanununa uygun olmayan tutumu nedeniyle hekimlerimizin yasal yükümlülükleri olan sigorta poliçelerini süresinde yenileyememeleri hem hekimlerimizin hem de sağlık hizmeti alanların mağduriyetine yol açacaktır. Bu durum aynı zamanda kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarını da zarara uğratabilecektir. Hekimler olarak artık yanlış sağlık sisteminin sorunlarının faturasını ödemek istemiyoruz. Sağlık Bakanlığını, Hazine Müsteşarlığını, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketler Birliğini bu sorunun ivedilikle çözümü için göreve çağırıyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı