REKLAMI GEÇ

Yaz geliyor, keneye dikkat

Yaz geliyor, keneye dikkat

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Denizli’de özellikle köylerde yaşayan ya da piknik yapmak amacıyla kırsal bölgelere giden vatandaşların keneye karşı dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Nisan 2017 Pazar, 12:57

Havaların ısınması ile birlikte doğadaki kenelerin aktif hale geldiği bildirilen açıklamada, kırsaldaki insanların (tarım, hayvancılık, ormancılık, piknik vb. iş kolu ya da faaliyetler içerisinde bulunan) kenelerle temasının artacağı, bu nedenle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na yakalanma riskinin artabileceği belirtildi.

30 KENE TÜRÜ VİRÜSLÜ
Denizli İl Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nın (KKKA) bir hayvan hastalığı olmadığı, hayvanların taşıyıcı vazifesi gördüğü belirtilerek, “KKKA, enfekte kenelerin insanlardan kan emmeleri sırasında virüsleri bulaştırmasıyla, şiddetli seyir ve öldürücü etkiye sahip zoonoz bir hastalıktır. Bugün 860 kene türünden 30 kadarı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı virüsünü taşımaktadır. Keneler kan emerek anemiye sebep oldukları gibi en başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı olmak üzere hayvanlar ile insanlarda birçok hastalığın bulaşmasında ve taşınmasında rol oynarlar. Bir bölgede kenelerin ve kanında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı virüsü taşıyan hayvanların fazla olması salgın için önemli faktördür” denildi.

KANITLMANMIŞ AŞISI DA YOK!
Hastalığın özellikle havaların ısınmasına paralel olarak Mart-Ekim ayları arasında önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam ettiği de uyarılar arasında yer aldı. Açıklamanın devamında, “Hastalığın tedavisinde spesifik bir ilacın olmaması, etkinliği kanıtlanmış bir aşısının da bulunmaması, korunma önlemlerinin alınmasını ve hastalığın bulaştırıcısı olan kenelerle mücadeleyi ön plana çıkarmaktadır. Özellikle hayvanlarla temas halinde olan çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, veteriner hekimler, mezbaha çalışanları, askerler, kamp yapanlar, ormanda ve tarlada çalışanlar yüksek risk altındadırlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı kenelerin kan emerken virüsü bulaştırması, enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında veya bulaşık hayvanların kan ve dokuları ile hasta insanların kan ve vücut sıvılarına temas ile olmaktadır. Erken tedavi edilmez ise % 8-80 arasında ölüm riski olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı bugüne kadar etkin bir tedavi ve koruyucu yöntem geliştirilememiştir. Hastalıktan korunmada öncelikle risk altında olanlar her gün düzenli bir şekilde kene kontrolü yapmaları gerekmektedir. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski o ölçüde azalacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tutunan keneler kesinlikle öldürülmemeli, ezilmemeli ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pens yardımı ile yavaşça çekilerek tutunduğu yerden çıkarılmalıdır. Bölge bol sabunlu su ile yıkandıktan sonra antiseptik solüsyonlarla dezenfekte edilmelidir” uyarılarında bulunuldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı