REKLAMI GEÇ

Her üç anne adayının ikisi diş sorunu yaşıyor

Her üç anne adayının ikisi diş sorunu yaşıyor

Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Tabibi İlgin Revna Kaytan, gebelik esnasında ağız ve diş sağlığında değişiklikler olduğunu söyleyerek, “Diş eti hastalıklarına yatkın olan hamileler, dişlerini günde en az üç defa fırçalamalıdır. Ertelenebilecek işlemler doğum sonrasına bırakılmalıdır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Nisan 2017 Salı, 10:24

Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde görevli Diş Tabibi İlgin Revna Kaytan, hamilelere ağız ve diş sağlığı konusunda uyarılarda bulundu. Kaytan, gebeliğin bazı geçici değişikliklerin ortaya çıktığı doğal, fizyolojik bir durum olduğunu, bütün gebe adaylarının ve gebe olanların ağız-diş hastalıkları yönünden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ağız hijyeninin üst düzeyde olmasının gerektiğini ve gereken durumlarda da diş tedavisinin gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Kaytan, “Gebelik sırasında, ağız ve diş sağlığında bazı değişikliklerin olacağı bir gerçektir. En önemli değişiklik, östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artıştır. Bu durum da dişeti dokularında ödem ve kızarıklığa, kolay kanama ve artmış duyarlılık ile karakterize bir tabloya yol açtığı ve bunun sonucunda bakteriyel enfeksiyon riskine dolayısıyla da diş eti hastalıklarına yatkınlık oluşturmaktadır” dedi.

HER ÜÇ ANNE ADAYINDAN İKİSİNDE GÖRÜLÜR
Gebelik dönemindeki ağız – diş sağlığı sorunlarının annenin yaşam kalitesini ve genel sağlık düzeyini etkilediğini belirten İlgin Revna Kaytan, “Hamileliğin birinci 3 aylık döneminde Ağız hijyenini düzeltmeye yönelik işlemler yapılması uygundur. Ağız hijyen eğitimi alınmalı ve gerekli görüldüğünde diş yüzeyi temizliği uygulanmalıdır. Ancak bu işlemler kısa ve basit olmalıdır. İkinci 3 aylık dönem yani hamileliğin 3-6 ayları arası en güvenli dönemdir. Basit işlemler yapılabilir. Uzun süreli diş tedavilerinden kaçınılır. Önemli olan, stres ve olası bir enfeksiyondan hastayı korumaktır. Diş çekimi için en uygun ve güvenli dönemdir. Son üç aylık dönemde ise şikayete yönelik basit tedaviler yapılabilir. Acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılabilir. Ayrıca şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi, gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Gerekli durumlarda ise hastanın kadın doğum uzmanı ile konsültasyon yapılmalıdır. Ertelenebilecek işlemlerin doğumdan sonraya bırakılması çok daha sağlıklı olacaktır” diye konuştu.

DİŞLERDE AŞINMA VE HASSASİYET OLUŞUR
Diş Tabibi İlgin Revna Kaytan, hamilelik döneminde şekerli gıda tüketiminin arttığını, ilk aylarda görülen kusmalardan sonra tükürüğün, asidik hale geldiğini ve diş çürümeleri için uygun bir ortam oluştuğunu söyleyerek, “Hamileler diş fırçalamayı ihmal ederse, dişlerinde çürüme hızlanabilir. Sabah bulantıları olan ve sık sık kusan gebelerde dişlerde aşınma ve hassasiyetler olabilir. Yapılması uygun olan, kusmadan sonra ağzı bol suyla çalkalayıp 20-30 dakika bekledikten sonra dişleri fırçalamaktır. Diş sağlığı açısından rahat bir gebelik için dişeti iltihabı ve diş çürüğü gibi sorunlar dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesiyle önlenebilir. Günde en az iki kez mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı