REKLAMI GEÇ

Diyabetlilerde ağız ve diş sağlığı

Diyabetlilerde ağız ve diş sağlığı

Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Periodontoloji Uz. Dr Başak Temelli ağız ve diş sağlığının genel sağlıkla etkileşim içerisinde olduğunu, bu nedenle diyabetli hastalarda diş ve dişeti bakımının önemli olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Temmuz 2017 Pazartesi, 15:17

Periodontoloji Uz. Dr. Başak Temelli, diş eti rahatsızlıklarının sistematik rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu söyledi.

Diyabetle birlikte, dişeti dokularında vasküler değişiklikler oluştuğunu, oral mikrofloradaki değişikliklerin, kollajen üretiminde azalma ve kollajenaz aktivitesinde yaşanan artışla dişeti dokularındaki yıkımı arttırdığını söyleyen Temelli, “Diyabet hastalarında dişeti oluğu sıvısı (DOS) enzim aktivitesini araştıran çalışmalarda, diyabet hastalarında daha yüksek enzim aktiviteleri ile karşılaştırmışlar ve bu sonuçlara bağlı olarak da diyabet hastalarının diş eti rahatsızlıklarına sistemik olarak sağlıklı olan bireylere oranla daha yatkın oldukları sonucuna varmışlardır” dedi.

Başak Temelli diyabet hastalarında diş ve dişetlerin sağlıklı olmasını sağlamak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Kan şekerini kontrol altında tutun. Günde bir defa diş ipi kullanın. Her öğünden sonra mutlaka dişleri fırçalayın. Takma dişleriniz varsa onların da temizliğine dikkat edin. Yılda iki defa diş hekimine kontrole gelin. Diş hekimine diyabetinizin olduğunu mutlaka söyleyin.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı