REKLAMI GEÇ

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sağlık arşivi bilinmeyenleri ortaya çıkardı

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sağlık arşivi bilinmeyenleri ortaya çıkardı

Sağlık Müdürlüğü ilginç bir sergiye imza attı. “1865-1953 yılları arasında Osmanlı- Cumhuriyet Dönemi Denizli’de Sağlık Arşivi” sergisi ile kentin sağlık geçmişi görücüye çıktı. 20 Eylül 1893 yılına ait bir belge ise Anadolu’nun nasıl büyük bir tehlike atlattığını ortaya koydu. Denizli’de ortaya çıkan bir hastalığın tüm Türkiye’ye yayılması tehlikesinin, tüm kent karantinaya alınarak atlatıldığı, hastalıktan Denizli’de ölümlerin yaşandığını gözler önüne serdi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 15 Şubat 2017 Çarşamba, 18:41

Denizli Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın arşivinden elde ettiği belgeler ile “1865-1953 yılları arasında Osmanlı- Cumhuriyet Dönemi Denizli’de Sağlık Arşivi” adı altında sergi açtı.

Açılış törenine Vali Ahmet Altıparmak, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız, Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Berna Öztürk ve protokol üyeleri katıldı.

Sağlık İl Müdürü Şükrü Arpacı, arşivdeki bir sağlık belgesini Vali Ahmet Altıparmak’a hediye etti.

DİKKAT ÇEKEN BELGELER
Sergide dikkat çeken detaylar yer aldı. 20 Eylül 1893 yılından günümüze ulaşan ikinci Abdülhamit’in Başkatibi Süreyya imzasıyla yer alan belgede, Türkiye’nin o dönem atlattığı büyük bir tehlikenin izlerine rastlandı.

Belgede yer alan bilgiye göre, 1893 yılında Denizli’de ortaya çıkan tehlike tüm ülkeyi ayağa kaldırmış, yayılması halinde ciddi sonuçlar ortaya çıkacağı endişesiyle kent geneli karantinaya alınmış.

Aslı ve tercümesi birlikte sergilenen belgede ise şu bilgiler yer alıyor: “Denizli’de çıkan bulaşıcı hastalığın mahallinde gerekli tıbbi önlemler alınarak yok edilmesi. Denizli’de dahi zuhur etmiş olan hastalıktan on beş kişi etkilenmiş, bunlardan beşi vefat etmiştir. Denizli’de hastalıkta mücadele için temizlik ve beslenme kurallarına uyulmadığı, Aydın’da bulunan Hıfzıssıhha-i Umumiye Müfettişi Mirliva Bonkowski Paşa tarafından bildirilmiştir. Hastalığın yayılmaması için sıhhi bütün tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirler sıkı bir şekilde uygulanmalıdır. Allah korusun bu hastalık Anadolu içlerine ve İstanbul’a kadar yayılması bile mümkündür. Bu sebeple bu hastalık Denizli sınırları içinde kurutulmalıdır. Hemen gerekli tedbirler almak üzere İzmir’den Lüzumu kadar doktor ve sağlık malzemesi özel bir tren ile acilen Denizli’ye gönderilmelidir. Denizli’de yeteri kadar barakalar inşa ettirilerek bunlar hastane olarak kullanılmalıdır. Bu tedavinin kesintisiz olarak devam ettirilmesi, halkın temizlik ve yeterli beslenmelerinin azami dikkat edilmesiyle bu tehlikeli hastalık Denizli’den dışarıya çıkmadan kurutulmalıdır. Aydın Valisi Denizli’ye bir vekilini göndersin ve kendisinin de gerekli işlemleri zamanında yapıldığını kontrol etmEk için iki üç günde bir kere Denizli’ye gidip gelmesi hakkında Bonkowski Paşa’ya Padişah ikinci Abdülhamid Han’ın emridir.”

Bir başka önemli belgede ise ilk uygulaması Denizli’de yapılan bir tedavi yöntemi yer alıyor. 10 Nisan 1889 tarihli belgede, “Denizli’de hüküm sürmekte olan hayvan hastalığına yakalanan hayvanlara kan aldırma suretiyle tedavi uygulanarak faydası görüldüğü ve bu tedavi usulünün hastalık bulunan diğer yerlerde dahi uygulanması için genelge ile tebliğ olunması gerektiği” bildiriliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı