REKLAMI GEÇ

PAÜ’de bıçaksız beyin ameliyatı

PAÜ’de bıçaksız beyin ameliyatı

PAÜ Hastanesi Beyin Cerrahı AD. Başkanı Prof. Dr. Feridun Acar, ışınla beyin tümörü tedavisinin uygulandığı Gamma Knife Merkezi’nin Türkiye’deki 7 merkezden biri olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Ocak 2017 Pazartesi, 17:38

Gamma Knife Merkezi ile ilgili bilgi veren PAÜ Hastanesi Beyin Cerrahı AD. Başkanı Prof. Dr. Feridun Acar, tedavi yöntemlerini ve hastaların yaşam kalitelerine etkilerini anlattı.

Prof. Dr. Feridun Acar, “Gamma Knife, ışınla hastalıklı beyin alanına etki eden bir yöntemdir. 192 adet gamma ışını kaynağından çıkan ışın demetleri hastalıklı bölgede odaklanır ve bu şekilde çevresindeki sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden, hastalıklı doku yüksek doz radyasyonla tedavi edilir. Gamma Knife ile tedavi edilebilen sık görülen beyin hastalıkları; ‘arteriovenöz malformasyon’ denilen beyin damar yumakları, vücudun başka yerindeki bir kanserin beyne ‘metastazı’, ‘vestibüler schwannom’ ismi verilen işitme-denge siniri tümörü, ‘hipofiz bezi adenomları’, beyin kaynaklı bazı hareket bozukluğu hastalıkları, ‘trigeminal nevralji’ denilen yüz ağrısı ve ‘meningiom’ gibi iyi huylu beyin tümörleri” dedi.

Gamma Knife ışın cerrahisinin, tedavisi yaşı nedeniyle cerrahiye bağlı yan etkilerin yüksek olabileceği hastalarda önerilen bir tedavi yöntemi olduğunu anlatan Prof. Dr. Acar, “İşlem sırasında genel anestezi ihtiyacı duyulmaktadır. Bunun dışında saçlı deride ve kafada yara oluşmuyor. Saçlar kesilmiyor ve tedavi sonrasında dökülmüyor. Bu yöntem, kafatasının açılmasını gerektirmediği için, açık cerrahi girişimlerde ortaya çıkabilecek olan kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar oluşmamakta, hastanede yatışı gerektirmediği için buna bağlı ortaya çıkabilecek olan problemler de görülmemektedir. Gamma Knife tedavisi hastalığın durumuna göre 15-20 dakika veya 2-3 saat sürebiliyor. Üstelik hastalar aynı gün içinde evlerine dönebiliyor” diye konuştu.

Dünyada 300’ün üzerinde Gamma Knife merkezinin bulunduğunu, Türkiye’de ise son olarak Pamukkale Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açıldığını dile getiren Prof. Dr. Feridun Acar, hizmet veren merkez sayısının 7’ye yükseldiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı