REKLAMI GEÇ

PAÜ’de 40 günlük bebeğe beslenme tüpü yerleştirildi

PAÜ’de 40 günlük bebeğe beslenme tüpü yerleştirildi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde Çocuk Gastroenteroloji ve Yenidoğan Yoğun Bakım ekibinin başarılı operasyonuyla 3700 gramlık bebeğin midesine neştersiz beslenme tüpü yerleştirildi. Operasyon, Denizli’de ilk olma özeliğini taşıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2017 Çarşamba, 13:14

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Servisi’nde yatan 40 günlük bir bebeğin midesine, karın duvarında herhangi bir kesi yapmadan endoskopi yardımıyla beslenme tüpü (PEG) yerleştirildi.

Başarılı bir operasyonun ardından bebek beslenmeye başlarken, Çocuk Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Kocamaz işlemle ilgili bilgi verdi.

Kocamaz, “Yenidoğan servisimizdeki bebeğin tedavisi bitmiş ve taburcusu planlanmaktaydı. Ancak doğumdan itibaren yutması yetersiz olduğu için bebeğimiz annesini emmekte zorlanıyor ve beslenme sorunu yaşıyordu. Bu sorunu çözmek için iki seçeneğimiz vardı: bunlardan birisi bebeğin burnundan geçip midesine ulaşan sonda ile beslenmesine devam etmekti. Bu durumda anne ve bebek beslenmeyle ilişkili problemler yaşamaya devam edeceklerdi. İkinci ve daha uygun olan seçenek ise bebeğin midesine beslenme tüpü (PEG: Perkutan endoskopik gastrostomi) yerleştirilmesi idi. Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Hacer Ergin ve Doç. Dr. Özmert Özdemir ve uzmanlarımızla birlikte bebeğimizin yutma fonksiyonunu taburculuk öncesinde tekrar değerlendirip midesine PEG tüpü yerleştirilmesinin uygun olacağını kararlaştırdık. Bebeğin ağırlığı 3700 gram olmasına rağmen karın duvarından midesine uzanan beslenme tüpünü endoskopi yardımıyla yerleştirdik. Bu işlemden 16 saat sonra da bebeğimizi bu tüp aracılığıyla beslemeye başladık. Bebeğini beslerken annenin yaşadığı sorunları da bu sayede ortadan kaldırmış olduk” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı