REKLAMI GEÇ

Özel Sağlık raporu kurumları geliyor

Özel Sağlık raporu kurumları geliyor

İş Sağlığı ve Güvenliği kanununda yapılan değişikliğe göre, 50 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde bulundurulması zorunlu olan işyeri hekimleri uygulaması, tüm işyerlerinde zorunlu hale getirildi. 1 kişi bile çalıştıran işyerleri bu hizmeti, kurulacak olan Ortak Sağlık ve Güvenlik birimlerinden satın alabilecek. İşe girmek için istenen sağlık raporları da ücret karşılığında bu kurumlardan alınacak.

/ DENİZLİHABER / 18 Şubat 2013 Pazartesi, 09:30

Şengül BOZ

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda bir dizi yenilikler getiren 6331 sayılı kanun ile işe giriş için istenen sağlık raporlarını da almak zorlaştı. Aile hekimlerinden ücretsiz olarak alınan sağlık raporları, artık Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan sağlık birimlerinden 50 ile 100 TL arasında değişen ücret karşılığı alınmaya başlandı. Ancak, iki yıl sonra işe giriş raporu yalnızca işyeri hekimlerinden veya Ortak Sağlık ve Güvenlik birimlerinden alınabilecek.

Denizli İş-Kur İl Müdürü Feridun Giresun, tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında çalıştırılacak olan işçiler için akciğer filmini çekebilecek tam donanımlı Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlar rapor verebileceğini söyledi. Uygulama bazı eksikliklerin bulunduğunu da dikkat çeken Giresun, “Sosyal ve Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında görüşmeler devam ediyor. Bir ay içerisinde çıkartılan 8 yönetmelik ile bir çok sorun çözüme kavuştu. Bazı eksiklikler için de yeni yönetmelikler çıkartılacak” dedi.

RAPOR İÇİN ÖZEL KURUMLAR GELECEK
1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işyerleri ile ilgili de bir dizi yenilikleri beraberinde getirdi. Yeni kanuna göre tüm işyerlerine, 1 işçiden itibaren işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak veya bu hizmeti dışarıdan satın almak yükümlülüğü getirildiğini açıklayan Denizli Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “ İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünde 50 çalışan sayısı sınırı ve sanayiden sayılma şartı kaldırıldı. Öyle ki kuaför, emlakçı, apartman yönetimi, eczacı gibi sadece tek bir işçi istihdamıyla işlerini yürütebilen işveren bile bir iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak zorunda olacak. Bu gibi işyerlerine, işyeri hekimi bulundurulması istenemez. Bununla ilgili yeni düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Özel Ortak Sağlık ve Güvenlik birimleri kurulması öngörülüyor. Sağlık raporları da bu birimlerden ücret karşılığında alınabilecek” denildi.

Kimler Ortak sağlık ve güvenlik birimi kurabilecek
Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kurucusu veya kurucu ortaklarından en az birinin işyeri hekimi veya (A) sınıfı iş güvenliği uzmanı olması zorunlu. Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ücret karşığı rapor verebileceği gibi, anlaşmalı işyerlerine de sağlık hizmeti sunacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı