REKLAMI GEÇ

Diyabet obezite desteğiyle alarm veriyor

Diyabet obezite desteğiyle alarm veriyor

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semin Melahat Fenkçi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada diyabet hastalarının eğitimlerinin önemine dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Kasım 2018 Çarşamba, 09:23

Açıklamasında “Diyabet hastalığı ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir” diyen Prof. Dr. Semin Melahat Fenkçi, artan teknoloji ve buna bağlı yaşam tarzları nedeniyle diyabetin bir çok ülke için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Dünya gemelinde 1985 yılında 30 milyon diyabet hastasının bulunduğunu ancak bu rakamın 2001 yılında 230 milyona ulaştığını söyleyen Fenkçi, “ Rakamlar diyabet hastalığının 20 yılda 7 kat arttığını gösteriyor. Son rakamlar ise 2015 verilerine göre 592 milyon kişi. 2035 yılı için ön görülen sayı ise tüm dünyada 592 milyon kişinin diyabet hastası olacağını gösteriyor” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semin Melahat Fenkçi’nin diyabet konusundaki değerlendirmeleri şöyle;

Ülkemizde 1997—1998 yıllarında yapılan TURDEP1 sonuçlarında Tip2 DM prevelansı %7,2 ve bozulmuş glukoz toleransı % 6,7 olarak bulunmuş iken 2010 yılında TURDEP2 çalışmasında ise bu oranın %13,7 ulaştığı görülmüştür. Bu oran Bursa ve Malatya’da %20, Denizli, Ankara, Gaziantep, Konya’da ise %15 üzerindedir. Diyabete bağlı komplikasyonların hem maliyeti çok yüksek, hem de sonuçları hayat kalitesinin oldukça düşürücü boyutta olmaktadır.

Diyabete bağlı organ ampütasyonları ( bir uzvun kesilmesi ) kazalara bağlı ampütasyonlardan daha çok olmakta, diyabetik olgularda Kardiyo Vasküler Hastalık KVH oranları normal populasyondan 2-5 kat daha yüksek orandadır. Kronik böbrek hastalığının en önemli nedenleri arasındadır.

Ülkeler diyabet gelişimi ve komplikasyonlarının önlenmesine yönelik tedbir almada çoğu kez gecikmekteler. Günümüzde diyabet artan obezite oranlarına paralel olarak hızla artmakta bu durum yalnızca yetişkin değil; çocuk ve genç nüfusu da etkilemektedir.
Diyabetik hasta oranlarını azaltmak için bozulmuş glukoz toleransı dediğimiz erken dönemde olguların tanı ve tedavilerinin yapılması, yaşam tarzlarının değiştirilmesi ve diyabet tedavisin de hastaların iyi eğitim alması gerekmektedir.

Diyabet tedavisinde seçeneklerin kullanımı kişiye özel olmalıdır. Burada hastanın yaşı, komplikasyonları ve diyabetli geçirdiği süre önem taşır. Diyabet tedavisinde hipoglisemiden kaçınılmalıdır.Verilen tedavinin sonuçu hasta ile kontrollerde birebir görüşülmelidir. Diyabetik hasta ile sürekli bağlantılı olup eğitimi açısından da emek harcanmalıdır.

Prof. Dr. Fenkçi diyabet eğitiminin aktif ve güncel tutulmasının önemini belirterek, Türkiye Endokrinoloji Metabolizma derneği olarak DM oranlarını düşürülmesi, diyabet komplikasyonların önlenmesi adına aktif eğitim uğraşlarının süregelmesinin gerekliliğini de vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı