REKLAMI GEÇ

EN SIK GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR

EN SIK GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR

Multipl Skleroz(MS) hastalığının bir sinir sistemi hastalığı olduğunu ve en sık gençlerde görüldüğünü belirten Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Yumrutaş, hastalığın bulaşıcı, öldürücü ya da akıl hastalığı olmadığını doğru tedavi yöntemleriyle hastaların yaşamını normal sürdürebileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Mayıs 2015 Çarşamba, 12:41

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Sema Yumrutaş Dünya Multipl Skleroz (MS) günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, MS’in gençler arasında en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri olduğunu ve yaşam boyu sürdüğünü söyledi.
MS’in merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olduğunu ve merkezi sinir sisteminin sinirler boyunca vücudun çeşitli bölgelerine elektriksel mesajlar gönderen bir telefon santraline benzediğini söyleyen Nöroloji Uz. Dr. Sema Yumrutaş, “Bu mesajlar bilinçli ve bilinçsiz tüm hareketlerimizi kontrol eder. MS mesajların düzgün bir şekilde iletilmesini bozar. Sağlıklı sinir liflerinin çoğu masajların iletilmesini kolaylaştıran miyelin denen yağlı bir madde ile çevrelenmiştir. MS’de miyelin parçalanır ve miyelinin yerini sertleşmiş doku alır. Bu da mesajın geçişini saptırır ya da tümden bloke eder. Vücut fonksiyonları kontrol edilemez hale gelir, çünkü mesajlar gerektiği gibi iletilemez mesajlar yanlış bölgeye gider” dedi.

“İYİ ANALİZ EDİLMELİ”
Virüs saldırısı, bağışıklık reaksiyonu ile hem virüsler, hem de bağışıklık sistemi reaksiyonun birleşiminin MS’e yol açabileceğini anlatan Sema Yumrutaş, MS’in belirtilerini şu şekilde sıraladı:
“ MS hastalığı genelde genç erişkin kişilerde sık gördüğümüz bir hastalıktır. Çift görme veya gözün irade dışı hareketi, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, ellerin titremesi, mesane ve kalın barsak kontrolünün kaybı, sendelenme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, koordinasyon bozukluğu, uyuşma ve karıncalanma hissi, ayakların belirgin şekilde sürüklenmesi belirtileri arasındadır. Be belirtiler genelde kısa süreli olup ilk başlarda 24 saatten 1 haftaya kadar sürebilir. Hastalık başlangıç döneminde iyi analiz edilmelidir. Hastalıkta hasarın görüldüğü bölgeye bağlı olarak değişik bulgular ortaya çıkabilir.”

KESİN TEDAVİ YÖNTEMİ YOK FAKAT…
MS hastalığının bulaşıcı, öldürücü ya da akıl hastalığı olmadığını, doğru tedavi yöntemleriyle hastaların yaşamını normal sürdürebileceğini söyleyen Yumrutaş, “ Hastalığın tanısı birçok yolla yapılır. Bunların ilki ve en önemlisi, nörolog bir doktorun yaptığı fiziksel muayenedir. Daha sonra beynin MR’ı(manyetik rezonans görüntüleme), BOS (beyin omirilik sıvısı) ve kaydedilmiş potansiyeller gibi ileri inceleme yöntemleri tanıyı kesinleştirmek için gereklidir. Halen MS için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat hastaların bağımsız, rahat ve üretken olmalarını sağlamak için ilaç tedavisi, fizyoterapi, psikoterapi ve danışmanlık hizmetleri verilebilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı