REKLAMI GEÇ

ERDEM OSGB, İŞVERENLERİ UYARIYOR

ERDEM OSGB, İŞVERENLERİ UYARIYOR

İş Sağlığı ve Güvenliği, sistemin devreye sokulmasının ardından iş ve işçi sağlığının değişmez parçası haline geldi. Bu alanda etkin çalışmalar ortaya koyan ve sektörün vazgeçilmezleri arasındaki yerini alan Erdem Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimi (OSGB) alanında uzman kadrosu ile çalışmalarını sürdürüyor. İşverenleri sisteme ilişkin bilgilendiren, aynı zamanda hayati uyarılarda bulunan Erdem Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimi sahibi İşyeri Hekimi Ümit Nurhan, özelikle “kırmızı OSGB”lere dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Aralık 2015 Pazartesi, 11:44

İş Sağlığı ve Güvenliği, günümüz çalışma koşullarının vazgeçilmez sistemlerinden biri haline geldi. İşyeri hekimliğini profesyonel boyuta taşıyan sistemi, bu alanda uzman olan Erdem Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimi sahibi İşyeri Hekimi Ümit Nurhan ile konuştuk.

erdem-osgb-9

2003 yılında Honaz Polikliniği’ni kuran İşyeri Hekimi Ümit Nurhan, 2011 yılında Doktorlar Caddesi’ne taşınarak Erdem Polikliniği olarak hizmet vermeye başladı. 2012 yılında da OSGB sektörüne giren Dr.Ümit Nurhan, Denizli’de ilk OSGB’lerden biri olan Erdem Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimini (OSGB) hizmete soktu.

erdem-osgb-1

GÖREVİMİZ OLUMSUZLUKLARIN ÖNÜNE GEÇMEK
33 personel, 9 işyeri hekimi, 9 da iş güvenliği uzmanı ile hizmete devam ettiklerini belirten Ümit Nurhan, “Ben 1999 yılından beri iş yeri hekimliği yapıyordum, işyeri hekimliği kurumsallaşınca biz de bu yöne döndük. Hekim, iş güvenlik uzmanı mühendis arkadaşlarımız var. Onlarla bu işe girdik. Bizim iş sağlığı ve güvenliğindeki temel amacımız iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek. Genelde işletmeler tedavi edici hizmet verdiğimizi düşünür, aslında tedavi hizmetleri işyeri hekimlerinin öncelikli görevleri arasında bulunmamaktadır. Asıl görevimiz işletmelerde oluşabilecek iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek” dedi.

erdem-osgb-8

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINDAKİ YAPILAN DEĞİŞİKLİK CİDDİ ANLAMDA SARSACAK
Özel sektörün ardından 2016 yılında kamuda da iş sağlığı ve güvenliği konusunda zorunluluk getirileceğini söyleyen Nurhan, “2016 yılında çalışma süreleri ile ilgili değişiklik olacak’’dedi. Çalışma Bakanlığı bir çalışma yaptı. İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerinin çalışma süreleri uzatılıyor. Bu anlamda 2016 yılından itibaren ihtiyaç duyulan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekim sayısı çok ciddi artacak. 3 yılda oturmuş piyasa şartları var. Yeni oluşumun bu alanda ciddi maliyet yükü getireceği açık.

erdem-osgb-6

OSGB’LER ÇOĞALDIKÇA SEKTÖRÜ SIKIYOR
İş sağlığı ve güvenliği sektöründe sürekli yeni bilgilere ihtiyaç olduğunu anlatan Nurhan, “Erdem OSGB olarak Denizli’de kurulan 3. şirketiz. Bizden sonda 30’a yaklaştı. Sayıyı biz de takip edemiyoruz, takip etmeye de çalışmıyoruz açıkçası. Biz işimize odaklanıp, kendimizi geliştirmeye yönelik eğitim seminerleri ve toplantılar yapıyoruz. İşimizle ilgili mevzuatı takip edip çalışanlarımızın sürekli gelişimini önceliyoruz. Haftalık toplantılarımız oluyor. Toplantılarda profesyonel yardım almaya çalışıyoruz. Bu şekilde sürekli ekip olarak kendimizi yenilemeye ve bilgilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Birinci amacımız yaptığımız işin sorumluluğunu taşıyarak hizmet kalitemizi sürekli geliştirmek. Bu alanın bilimsel ve sosyal gelişimini takip etmeye ve çalışma yaşamına katkı sunmaya çalışırken; piyasa koşullarıyla da uğraşma gerekliliği bizim en çok yorulduğumuz alan” dedi.

erdem-osgb-7

HİÇBİR ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ PARA OLMADI
Hiçbir OSGB yi rakip olarak görmediklerini, tüm OSGB’lerle diyalog kurmaya çalıştıklarını anlatan Nurhan, “Hepsini kardeş firma olarak görmek istiyoruz ‘’dedi. ERDEM OSGB olarak hiçbir zaman birinci hedefimiz para kazanmak olmadı. ERDEM OSGB bir kooperatif mantığı ile kuruldu o şekilde de devam etmeyi hedefliyor. Bizde patron çalışan ilişkisinden çok, ortak üretim ve paylaşım ilişkisi mevcut. Herkesin söz hakkının üretime ve bilgiye katılımı nispetinde olduğunu anlatan Nurhan; OSGB de alt üst ilişkisinin bilgi ve emek ekseninde geliştiğini, bu anlamda yatay bir örgütlenme ile daha verimli çalışmalar üretilebileceğine inandıklarını belirtti,’’Piyasa koşullarının diretmesine rağmen rekabetçi bir tavır içine girmemek için direniyoruz’’ dedi.

erdem-osgb-2

İŞÇİLERDE ‘’BANA BİRŞEY OLMAZ’’ MANTIĞI VAR
İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması için 10 senelik bir zaman dilimine ihtiyaç olduğunu belirten Nurhan, ilk olarak bu kültürün işveren ve işçide oluşması gerektiğini vurguladı.
Nurhan, “ İşçilerde ‘Bana bir şey olmaz’ mantığı var. Bu iş güvenliğinde çözülmesi gereken en önemli sorun. İş güvenliği öncelikle işçi arkadaşların kendileri için gerekli. Birçok işveren iş güvenliği sorumluluğunun bilincinde, ama bazıları önemsemiyor. Bunda ekonomik kaygılar da etkili oluyor. İş güvenliği alanına ‘mevzuat anlamında olması gereken bir zorunluluk’ olarak bakma tavrı da bu alanın diğer önemli bir sorunu. Yasal zorunluluktan çok iş güvenliğini; çalışma alanın vazgeçilmez bir parçası olarak görmek gerekmektedir. İş kazası ve meslek hastalığı konusunda alınması gerekli önlemleri önceden almak insani olduğu kadar ekonomiktir. Bizim uyarılarımıza uygun düzenlemeler yapan firmalar çalışan memnuniyetinin arttığını bunun doğal sonucu olarak iş veriminin ve karlılığın arttığını görmektedir” dedi.

erdem-osgb-4

İŞVERENLER ALDIKLARI HİZMETİ KONTROL ETSİN
İş sağlığı ve güvenliği konusuna ticaret olarak bakılmaması gerektiğini vurgulayan Nurhan, “Bizim bu sektörde Yeşil OSGB ve Kırmızı OSGB tanımlamamız var. Bizim OSGB olarak amacımız YEŞİL OSGB olarak çalışmak. Sektörde kırmızı OSGB dediğimiz bir kesim var. Fiili alan içerisinde yapılacak bir hizmeti sadece evrak bazında yapan bir kesim. Sistem sürekli kontrol ve denetim istiyor. Kırmızı OSGB’ler piyasada fiyat kırmak için bekliyor, işverenler de alması gereken hizmetin ne olduğu ve kalitesi konusunda hassas davranmaya biliyor. İşverenlerin hizmet alırken öncelikle ücrete bakması ve alacakları hizmet sunucuları araştırmaması; aslında kendilerini ciddi anlamda risk altına sokuyor.” diye konuştu.

erdem-osgb-10
İşverenlerin iş güvenliği uzmanı sözleşmesi, iş yeri hekimi sözleşmesi, diğer sağlık personeli sözleşmesi, hizmet alım sözleşmesi, yıllık eğitim planı, yıllık çalışma planı, yıllık değerlendirme raporu, eğitim katılım formları, iş sağlığı ve güvenliği eğitim sertifikaları, mesleki eğitim belgeleri, işe giriş sağlık raporları, risk analizi, acil eylem planı, tespit ve öneri defterlerinin tam ve kendi işletmelerine uygun olduğunu kontrol etmeleri gerekmektedir. “Bir iş kazasından ne olursa olsun işverenin sorumluluğunda olduğunu anlatan Nurhan; bizim amacımız iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemektir. Her şeye rağmen oluşacak kazalarda işverenin sorululuğunun en aza indirmeye çalışıyoruz. Bu alanda İşyeri Hekimi ve İş güvenliği uzmanı arkadaşlarımız çok ciddi ve hassasiyetle çalışmakla birlikte; Şirket avukatımız iş kazası durumunda olaya anında müdahale etmekte ve hukuki danışmanlık yapmaktadır. Erdem OSGB olarak hizmet verdiğimiz işletmelerin iş sağlığı ve iş güvenliği konusundaki tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir organizasyona sahibiz.

erdem-osgb-11

Bünyemizde yangın eğitimi uzmanımız, makine periyodik muayenesi yapan mühendisimiz, akciğer grafisi odiyometri ve solunum fonksiyon testi yapan ekibimiz, ortam ölçümü yapan iş ortağı laboratuar, iş kazası yâda ihtiyaç duyulan anda hukuk danışmanlığımızı yapan Avukatımızla bu alanın tüm ihtiyacını karşılama çabasındayız.

denizli-erdem-osgb-umit-nurhan-ic

Erdem ailesi içinde her türlü hastalık periyodik muayene ve işe giriş muayeneleri yanında küçük cerrahi girişim ve her türlü tahlilin yapılabildiği Erdem Polikliniğimiz Doktorlar Caddesi Bamyacı Apt. No 48’(Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi yanı) hizmet vermektedir. Erdem Polikliniğinde hekim ve hemşerilerimizle vatandaşların yanında olduklarını ifade eden Nurhan, poliklinikte işe giriş muayenesi ve tahlillerin yanında ehliyet, portör muayenesi raporlandırılması konusunda yetkilerinin de olduğunu söyledi.

erdem-osgb-12
Erdem OSGB’ye Saraylar Mah. 496 SK. No: 13 Sağlıkhan Kat:6 Daire:48 adresinden ya da 0 (258) 261 27 00 ve 0(542) 258 58 78 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı