REKLAMI GEÇ

‘Erişkin Aşı Merkezi’ PAÜ’de hizmete girdi

‘Erişkin Aşı Merkezi’ PAÜ’de hizmete girdi

‘Erişkin Aşı Merkezi’ PAÜ Tıp Fakültesi’nde hizmete girdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Eylül 2018 Perşembe, 14:21

Denizli’nin ilk “Erişkin Aşı Merkezi” Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde hizmete girdi.

Merkezde, öncelikle 65 yaş üstü kişiler, kanser hastalığı, kronik hastalıkları olanlar, gebeler, organ nakil alıcıları, yüksek riskli teması olanlar (kan, cinsel, vücut sıvıları ile temas gibi) olmak üzere tüm erişkinler için bağışıklama yapılacağı belirtildi.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut; aşıların en başarılı koruyucu sağlık müdahalesi olduğunu ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Aşıların, doğrudan ve dolaylı etkiyle birçok hastalığın oluşmasını ve yayılmasını engellediğini ve son derece güvenilir biyolojik ürünler olduğunu vurguladı. Aşılamayla oluşacak istenmeyen etkilerin görülme oranının, aşılanmama halinde meydana gelecek hastalıkların neden olduğu sakatlık ve ölüm olasılığından karşılaştırılamayacak kadar düşük olduğunu belirtti.

MERKEZDE HANGİ AŞILAR YAPILACAK?
Enfeksiyon Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Sarı’nın verdiği bilgiye göre, çocuklukta yapılan tetanoz, boğmaca ve difteri aşılarının, her 10 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Sarı, “Ayrıca kronik hastalığı olanlarda ve 65 yaş üzeri kişilerde ciddi hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi için grip ve zatürre aşıları hekim önerisi doğrultusunda muhakkak yaptırılmalı. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları ve suçiçeği aşıları eksik olanların aşılarını yaptırması gerekiyor. Sarılık aşıları, hastalığı geçirmemiş ve bağışıklığı olmayan her erişkinin yaptırması gereken aşılardır. Bunun dışında seyahat edecekler ve riski olanlar için menenjit aşısı bu merkezde yaptırılabilir. Rahim ağzı kanseri aşısı ve 65 yaş üzeri kişilere yapılabilecek zona aşısı ise isteğe bağlı olarak bu merkezde reçete edilip, eczaneden temin edilerek bu merkezde ücretsiz uygulanması sağlanabilecektir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı