REKLAMI GEÇ

112’ye bunu da yaptılar

112’ye bunu da yaptılar

En zor görevi yapmalarına, en zor anda hızır gibi yetişmelerine rağmen 112 Acil Yardım görevlileri, zaman zaman hasta ya da yaralı yakınlarının beklenmedik tepkileriyle karşılaşırken, Serinhisar’da “bu da oldu” dedirten bir olay yaşandı. Hasta yakınları, geç kaldığını iddia ettiği ekibi, “hasta sağ çıkmaz ise sizde odadan sağ çıkamazsınız” diyerek, kapıyı üzerlerinden kilitledi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 14 Mart 2015 Cumartesi, 15:02

112 Acil Yardım İstasyonları’nda çalışan, vaka ihbarı yapılan adrese en kısa sürede ulaşmak ve hayat kurtarmak için zaman zaman kendi canlarını tehlikeye atan sağlık görevlileri, en fazla “neden geç kaldınız?” sorusuyla karşılaşıyor. Buna fiziki şiddetin de eklendiği oluyor.

denizli-att-ekibini-odaya-kitlediler-İC

Denizlihaber olarak, ekiplerin yaşadığı sıkıntıyı, bu ekiplerde görev yapan acil tıp teknikeri (ATT) 22 yaşındaki Seher Kocayaka ile konuştuk. Bir kadın olarak meslek hayatında yaşadıkları zorlukları anlatan Kocayaka, mesleğe başlayalı henüz 4 yıl olmasına rağmen, bir çok meslektaşı gibi gittiği acil vakalarda tartaklandığını, tehdit edildiğini, hatta geçtiğimiz yıl  odaya kilitlendiklerini, ancak işini çok sevdiği için azimle görevine devam ettiğini söyledi.

“NEDEN GEÇ KALDINIZ” SORUSU
Gittikleri vakalarda daha çok “Neden geç kaldınız” tepkileriyle karşılaştıklarını anlatan Kocayaka, vakaya yetişmek için standardımız olduğunu, il merkezinde 10, ilçelerde ise 15 dakika içinde vakaya ulaşıp müdahale etmek zorunluluğu bulunduğunu,bu süreyi en aza indirmek için çoğu zaman kendi hayatlarını tehlikeye attıklarını söyledi.

Yaşanan acıyı anlayabildiklerini, hasta ya da yaralı yakınlarına buna göre yaklaştıklarını ifade eden Kocayaka, okulda insan psikolojisiyle ilgili eğitimler aldıklarını, bu eğitimlerin dönem dönem tekrarlandığını belirtti.

denizli-att-ekibini-odaya-kitlediler-İC-2

“TEDİRGİN OLUYORLAR”
Ekipte 3 kadın olarak çalıştıklarını, bu nedenle gittikleri vakalarda hasta yakınlarının “hastayı siz mi götüreceksiniz” diye sorduklarını, tedirginlik yaşadıklarını davranışlarıyla belli ettiklerini kaydeden Seher Kocayaka, “İlk ambulansı kullanmaya başladığımızda açıkçası biz de aynı tedirginliği yaşamadık değil. Ancak hemen ambulans kullanmıyoruz. Önce sürüş eğitimleri alıyoruz. Ardından ileri sürüş teknikleri veriliyor. Kendimizi hazır hissettiğimizde ambulansta nöbetçi sürücü olarak bulunuyoruz. Tüm bu aşamalardan geçtikten sonra sürücü ATT olarak vakalara ulaşıyoruz. İnsanlar bize güvensin. En az erkek ambulans sürücüleri kadar dikkatli, hızlı ve olaya hakimiz” dedi.

denizli-att-ekibini-odaya-kitlediler-İC-1

“SİZ DE SAĞ ÇIKAMAZSINIZ” TEHDİDİ
Mezuniyet sonrası Eskişehir’de göreve başladığını, bir yıldır da Serinhisar 112 Acil Servis’te çalıştığını anlatan Kocayaka, yaşadığı olaylardan örnekler verdi. Eskişehir’de vakaya müdahale ederken “neden geç kaldın” diyerek hasta yakınları tarafından tartaklandığını, olayla ilgili davanındevam ettiğini belirten Kocayaka, Serinhisar’dan da bir örnek verdi.

Geçtiğimiz yıl, sağlık durumu kötüye giden hastaya müdahale için bir eve gittiklerini söyleyen Kocayaka, “Vakaya 6 dakikada ulaşmamıza rağmen, geç kaldığımız ileri sürerek bizi odaya kilitlediler ve ‘hasta sağ çıkmaz ise sizde odadan sağ çıkamazsınız’ diye tehdit ettiler. Ancak hastaya yapılabilecek bir şey yoktu. Biz vardığımızda hasta zaten hayatını kaybetmişti. Beyaz kot uygulaması nedeniyle olay yerine emniyet mensupları geldi ve bizleri kurtardı. Beyaz kot uygulamasına takılan her olay hakkında biz istesek de istemesek de kamu davası açılıyor” diye konuştu.

“BİZ DE KURALLARI UYMAK ZORUNDAYIZ”
Ambulans kullansalar da uymaları gereken kurallar olduğunun altını çizen Seher Kocayaka, hasta yakınlarına “Sizleri anlıyoruz. Ancak, bizlerin de trafik kurallarını uymak zorunda olduğumuzu unutmayın. Her kırmızı şıkta sirenlerimizi yakıp geçemiyoruz. Belirli hız limitimiz var. Buna rağmen biz bile kendimize şaşıyoruz. Özellikle geç kalmakla suçlandığımız vakaya ulaşma süremizi merak edip bakıyoruz. Hiç beklenmeyen bir vakaya en kısa sürede ulaştığımızı öğreniyoruz” diye seslendi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı