REKLAMI GEÇ

Görme ve konuşma bozukluklarına dikkat

Görme ve konuşma bozukluklarına dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, MS hastalığına ilişkin uyarılarda bulundu, “Kısa süren görme ve konuşma bozukluklarına dikkat edin” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Şubat 2018 Salı, 16:54

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, MS hastalığı nedenlerini ve belirtilerini açıkladı. Sandıkçı, “Ülkemizde 40 bin MS (Multipl Skleroz) hastası bulunmakta ve genç erişkinlerde en sık görülen nörolojik rahatsızlıklardan biridir” dedi.

Hastalığın oluşması ve seyrini anlatan Sandıkçı, “MS (Multipl Skleroz) hastalığı, bağışıklık sisteminin bilinmeyen bir sebeple tetiklenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Merkezi sinir sisteminde sinir liflerini çevreleyen ve koruyan “miyelin” isimli bir tür kılıf vardır ve bu kılıf yok olduğunda veya hasar gördüğünde, sinirlerin uyarıları iletme kapasitesi kesintiye uğrar, sinirler boyunca mesajların iletimi engellenir. Bu mesajlar bilinçli ve bilinçsiz tüm hareketlerimizi kontrol eder. MS mesajların düzgün bir şekilde iletilmesini bozar. Vücut fonksiyonları kontrol edilemez hale gelir, çünkü masajlar gerektiği gibi iletilemez, mesajlar yanlış bölgeye gider ve vücut beynin gönderdiği komutları yapamaz. MS genellikle alevlenmeler, düzelmeler şeklinde seyrederken, erken tanı ve doğru tedaviyle kontrol edilebilmektedir. Özellikle hastalığın başlangıç evresinde belirtilerin kendiliğinden geçmesi nedeniyle hastalar hekime başvurmakta geç kalmaktadır. MS’in başlangıç dönemlerinde tam bir düzelme gözlenirken, az sayıda hastada baştan itibaren düzelmeler olmaksızın kötüleşme söz konusu olabilir” dedi.

TEK GÖZDE GÖRME KAYBI BELİRTİ OLABİLİR
Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, MS’in başlangıç belirtilerinin kişiden kişiye değişmekle birlikte, en sık gözlenen belirtilerin; tek gözde görme kaybı, bulanık görme, çift görme, kol ve bacaklarda uyuşma veya güçsüzlük, baş dönmesi, yorgunluk, dengesizlik ve sık idrara çıkma olduğunu söyledi.

Sandıkçı, “Bu belirtilerin atak olarak kabul edilebilmesi için en az 24 saat sürmeleri gerekir. Aniden ortaya çıkan ve birkaç gün sürüp düzelen görme, konuşma sorunları ya da yazının kötüleşmesi gibi belirtiler MS hastalığının işareti olabiliyor” dedi.

MS hastalığının teşhisinde MR tetkikleri, beyin omurilik sıvısının incelenmesi ve uyarılmış potansiyel çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Sandıkçı, “Yapılan tetkikler sonrasında beyinde görülen plakların sayısı MS hastalığının seyrini ve derecesini göstermektedir. MS’in kesin tedavisi olmasa da, erken tanı ve tedaviyle rahatsızlığın ilerlemesinin önüne geçilebilir. Tedavinin amacı; atak sıklığı ile rahatsızlığın şiddetini azaltmak ve kalıcı hasar oluşmasını önlemektir. MS tedavileri bağışıklık sistemini baskıladıkları için ciddi risklere neden olabilmektedir. Bu nedenle MS hastalığı tedavisi yakın kontrol altında tutulmalı ve uzman sağlık kuruluşlarında uygulanmalıdır. MS konusunda hastanın ve çevresinin doğru bilgilere sahip olması, ömür boyu süren bu hastalık için son derece önem taşımaktadır. Bu konuda çalışan hasta dernekleri hem topluma, hem de hastalara MS’i tanıtmaya çalışmaktadır. Sosyal desteğe ihtiyacı olan hasta ve hasta yakınları bu derneklerden yardım alabilirler” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı